Уводна радионица пројекта „Правилно управљање и финално одгагање PCB у Републици Србији“

Уводна радионица пројекта „Правилно управљање и финално одгагање PCB у Републици Србији“

2У оквиру пројекта „Правилно управљање и финално одгагање PCB у Републици Србији“ који Министарство пољопривреде и заштите животне средине реализује у сарадњи са Организацијом УН за идустријски развој (UNIDO) и Центром за чистију производњу Србије при Технололошко-металуршком факултету у Београду, а који се финансира од стране Глобалног фонда за животну средину (GEF), јуче је одржана Уводна радионица на којој су представници надлежних државних органа, индустрије, оператери отпада, научно-истраживачких и невладиних организација били у прилици да се детаљније упознају са циљевима и активностима на пројекту, као и роковима реализације одређених активности.

Скуп су отворили државна секретарка Министарства пољопривреде и заштите животне средине др Стана Божовић, декан Технолошко-металуршког факултета у Београду, проф. др Ђорђе Јанаћковић и директор Центра за чистију производњу Србије при Технололошко-металуршком факултету у Београду, Бранко Дуњић.

Државна секретарка др Стана Божовић истакла је да је Република Србија ратификовала Стокхолмску конвенцију 2009. године и донела Национални имплементациони план за спровођење Стокхолмске конвенције у оквиру кога се налази и Акциони план за управљање PCB на основу кога је и израђен предлог овог заједничког пројекта који је отпочео са реализацијом прошле године, а планирано је да траје 4 године. Циљ овог пројекта је заштита здравља људи и животне средине од изложености и испуштања PCB кроз успостављање система за безбедно управљање PCB и финално одлагање идентификовaих залиха PCB уређаја. Такође, реализацијом овог пројекта ће се допринети и јачању имплементације хармонизованог законодавста ЕУ и достизања стандарда ЕУ у овој области.

У наставку радионице детаљније су представљене реализоване и предстојеће активности на пројекту од стране представника Пројектне јединице и националних експерата, и то: тренутно стање управљања PCB, активности ЈП ЕПС у одлагању PCB и мера спречавања контаминације уређаја, анализа законодавно-институционалног оквира за управљање PCB у Републици Србији, анализа PCB у контаминираним уређајима и PCB контаминираним локацијама, као и социо-економска и родна анализа у контексту управљања PCB.