Утврђени даљи кораци за успостављање Резервата биосфере „Тара-Дрина“ и унапређење сарадње у управљању националним парковима

Завод, састанак1.jpg

Утврђени даљи кораци за успостављање Резервата биосфере „Тара-Дрина“ и унапређење сарадње у управљању националним парковима

Уочи Првог свесрпског сабора, данас је одржан састанак у циљу унапређења стања заштићених подручја на територији Републике Србије и Републике Српске, као и наредним корацима како би се кандидовао прекогранични Резерват биосфере „Тара-Дрина” у оквиру програма UNESCO „Човек и биосфера”.

Завод,састанак2.jpg„За све нас је од велике важности да продубљујемо сарадњу и јединство у области заштите природе са обе стране Дрине. Резерват биосфере би обухватао заштићена подручја националних паркова „Тара“ и „Дрина“, Парка природе „Шарган-Мокра гора“ и дела Парка природе „Златибор“. То значи да би било успостављено око 120.000 хектара резервата, што ће бити пример заједничког управљања великим заштићеним подручјем“, рекла је државна секретарка Министарства заштите животне средине Сара Павков.

Поред Павков, састанку су присуствовали директорка Завода за заштиту природе Србије Марина Шибалић, директорка Републичког завода за заштиту културно-историјског и природног насљеђа Републике Српске Јасна Милешевић, као и представници Националних паркова „Тара” и „Дрина”, Парка природе „Шарган-Мокра гора”, Шумског газдинства „Вишеград” и Јавног предузећа „Србијашуме”.

Дефинисана је континуирана сарадња надлежних органа у овој области и заказан наредни састанак у Вишеграду за 19. јул , на ком ће се радити на регионалним циљевима заштите природе који отварају могућност за одрживи друштвено-економски развој и подршку научно-истраживачком раду.

Завод,састанак3.jpgУ циљу даљег унапређења сарадње и размене искустава на пољу управљања националним парковима у Републици Србији и Републици Српској, истовремено је одржан састанак директора националних паркова „Фрушка гора”, „Ђердап” и „Козара”.

У националним парковима, као подручјима са разноврсним природним екосистемима од великог значаја, очување биодиверзитета је, кроз примену активних мера заштите, подигнуто на највиши ниво. Заштићена подручја пружају могућност за израду научно-истраживачких радова у циљу популаризације науке, ефикаснијег мониторинга подручја и истраживања природних богатстава. 

Директори су се сложили да је важност доброг управљања националним парковима оно што повезује Фрушку гору, Ђердап и Козару, као и остала заштићена подручја. Сарадња у области заштите природе између Републике Србије и Републике Српске биће приоритет и у наредном периоду.