Усвојен Закон о биоцидним производима и измене Закона о интегрисаном спречавању и контроли загађивања животне средине

Усвојен Закон о биоцидним производима и измене Закона о интегрисаном спречавању и контроли загађивања животне средине

Усвојен Закон о биоцидним производима и измене Закона о интегрисаном спречавању и контроли загађивања животне средине

Нови Закон о биоцидним производима, који је данас усвојен у Народној скупштини, допринеће бољој заштити здравља људи, животиња и животне средине и осигураће да на тржишту буду доступни само биоцидни производи који немају штетне ефекте и чије је коришћење безбедно – изјавила је министарка заштите животне средине Ирена Вујовић.

Вујовић је навела да се новим законским решењем постиже максимално могућа усклађеност са прописима ЕУ, односно са Уредбом о биоцидним производима, као и да се уводе нова правила и процедуре за доступност на тржишту и коришћење биоцидних производа и третираних производа.

-Нови Закон се заснива на начелу предострожности којим се обезбеђује висок ниво заштите здравља и животне средине, а нарочито заштите осетљивих група, чиме се стварају услови да се побољша трговина биоцидним и третираним производима са ЕУ и другим земљама. Његово усвајање потврђује спремност Републике Србије да политику управљања хемикалијама, укључујући биоцидне производе, усклади са политиком ЕУ у области хемикалија и животне средине, што је још један допринос за напредак у преговорима о приступању ЕУ – рекла је Вујовић.

Говорећи о Закону о интегрисаном спречавању и контроли загађивања животне средине, чије су измене такође усвојили  народни посланици, Вујовић је навела да су промене у закону само терминолошке, а не и суштинске, и да је циљ продужење рока надлежном органу за решавање по поднетим захтевима за издавање интегрисане дозволе, као и усаглашавање са Законом о заштити животне средине.

-Изменама закона дат је нови рок, 31. децембар 2024. године, за издавање интегрисаних дозвола за постојећа постројења и активности, с обзиром да је по старом закону тај рок истекао 2020. године – рекла је Вујовић.

Министарка је указала да је област интегрисаних дозвола један од најважнијих и најкомплекснијих сегмената заштите животне средине, нагласивши да је Закон о интегрисаном спречавању и контроли загађивања животне средине донет још 2004. године, али ниједна дозвола није издата до 2011. године.
- Од укупно 46 издатих интегрисаних дозвола од стране републичких, покрајинских и локалних органа, 39 је издато у периоду од 2014. године до данас, а за пет дозвола из  2011. и 2012. године урађена је ревизија. Продужење рока је потребно да би оператери имали довољно времена да прибаве документацију за комплетно подношење захтева. Такође, током следеће године ће бити ажурирана и листа постројења која су у обавези да исходују интегрисане дозволе – навела је Вујовић.