Усвојен програм заштите природе Републике Србије за период од 2021. до 2023. годинe

Усвојен програм заштите природе Републике Србије за период од 2021. до 2023. годинe

У складу са Законом о планском систему Републике Србије и пратећим подзаконским актима припремљен је Програм заштите природе Републике Србије за период од 2021. до 2023. године, који је Влада усвојила 20. маја 2021. године.

Овим програмом се ревидира Предлог стратегије заштите природе Републике Србије за период од 2019. до 2025. године, а у складу са Законом о планском систему Републике Србије, Стратешким планом УН Конвенције о биолошкој разноврсности за период од 2011-2020. године, Аичи циљевима заштите биодиверзитета и одлукама донесеним на редовним заседањима Конференција чланица ове конвенције, и другим потврђеним међународним уговорима за заштиту природе, очување биолошке разноврсности и промене климе.

Израда Предлога стратегије заштите природе Републике Србије започета је у оквиру пројекта „Планирање очувања биолошке разноврсности на националном нивоу као подршка имплементацији Стратешког плана УН Конвенције о биолошкој разноврсности за период од 2011. до 2020. године у Републици Србијиˮ, који је финансиран од стране Глобалног фонда за животну средину (ГЕФ) у сарадњи са УНДП. Овим документом је извршена ревизија прве Стратегије биолошке разноврсности Републике Србије за период од 2011. до 2018. године са Акционим планом.

На основу стања биолошке и геолошке разноврсности и разноврсности предела, Програмом су дефинисани општи и посебни циљеви и мере за унапређење система заштите природе и очување биодиверитета који су јасно одређени, мерљиви, прихватљиви, реални и временски одређени у Акционом плану за спровођење Програма заштите природе који чини њен саставни део.

Спровођењем овог Програмa обезбеђује се примена циљева и мера Стратегије Европске уније о биодиверзитету до 2030, са планираним наставком примене након усклађивања ЕУ Стратегије, као и овог програма са Глобалним стратешким планом за биодиверзитет који се налази у поступку разматрања и усвајања у оквиру УН Конвенције о биолошкој разноврсности.

Програм заштите природе Републике Србије за период од 2021. до 2023. године можете преузети овде.