Усвојен нови Закон о заштити од буке у животној средини

Усвојен нови Закон о заштити од буке у животној средини

Усвојен нови Закон о заштити од буке у животној средини

Посланици у Народној скупштини усвојили су данас нови Закон о заштити од буке у животној средини. Министарка заштите животне средине Ирена Вујовић изјавила је да је Закон у потпуности усклађен са европском регулативом из ове области и да очекује се да ће његова примена допринети ефикаснијем решавању проблема буке и бољем квалитету живота грађана.

Усвојен нови Закон о заштити од буке у животној средини- Законом је прецизније дефинисано шта је бука у животној средини, проширена је листа извора буке, као и надлежних за израду стратешких карата буке. Стратешке карте буке су основа за израду акционих планова и средство за обавештавање грађана о нивоу буке у животној средини и њеним штетним ефектима. Циљ нам је да што ефикасније решавамо проблем, да спречимо изложеност штетним ефектима буке и тиме обезбедимо боље услове животе за грађане – рекла је Вујовић истичући да је рок за доношење акционих планова најкасније годину дана од усвајања стратешких карата буке.

Према њеним речима, један од разлога за доношење новог закона јесте и решавање проблема повишене буке из угоститељских објеката.

- Законом се, поред овлашћених правних лица, даје и овлашћење комуналним милиционарима да контролишу буку пореклом из угоститељских објеката и то еталонираним уређајима за мерење буке, а у складу са одлуком јединице локалне самоуправе. Уведена је и обавеза првог мерења буке, што значи да је власник или закупац угоститељског објекта дужан да обезбеди прво мерење буке на локацији, прибави извештај и по потреби спроведе мере звучне заштите. Применом овог закона, успоставићемо функционални систем праћења и контроле нивоа буке, што је од великог значаја за здравље и квалитет живота наших грађана – рекла је Вујовић.