Управљање водама на подручју земаља чланица ОЕБС-а – повећање безбедности и стабилности кроз сарадњу

Управљање водама на подручју земаља чланица ОЕБС-а – повећање безбедности и стабилности кроз сарадњу

8„Ово је изузетно важна година, како за Републику Србију, тако и за цео регион. Кроз заједнички рад, сагледаћемо важност регионалне сарадње, нарочито у активностима које се тичу заштите животне средине, а посебно заштите вода. Ово је велика обавеза и одговорност која нам је поверена, али и могућност да република Србија допринесе прогресу у свим областима у региону. Посебно истичем област управљање водама на подручју земаља чланица ОЕБС, повећање безбедности и стабилности кроз сарадњу“, рекла је у свом уводном обраћању државни секретар министарства пољопривреде и заштите животне средине Стана на 23. ОЕБС Економском и еколошком форуму, који се одржао у Бечу са темом “Управљање водама на подручју земаља чланица ОЕБС-а – повећање безбедности и стабилности кроз сарадњу”.

Државни секретар Божовић је истакла да ће залагање Република Србије у 2015. години бити усмерено пре свега на заштиту реке Дунав и његових притока, одрживом коришћењу природних ресурса, као и повећању безбедности и стабилности земаља у региону.

„Благовремена размена информација, је од великог значаја, јер је главни инструмент за превенцију од штета, од удеса које могу проузроковати велика загађења вода и животне средине.  Загађење представља озбиљан проблем, посебно загађење које потиче од органских материја и нутријената. Потребно је такође да радимо на едукацији и подизању свести јавности, на заштити и управљању водама у региону“, рекла је државни секретар.

3На крају државни секретар Божовић је нагалсила приоритете и циљеве који ће бити од значаја за решавање, а тичу се заштите и управљање водама на подручју земаља чланица ОЕБС-а у 2015. години, а то су: спровођење принципа доброг управљања водама путем примене најбоље праксе у имплементацији, што подразумева и смањење утицаја од загађења комуналним отпадним водама у целом региону, преко израде локалних пројеката којима ће се решавати питање пречишћавања отпадних вода, безбедност одрживог управљања воденим екосистемима, разматрање утицаја климатских промена на овај ресурс, партнерски оквир за заштиту животне средине и ефикасно коришћење воде на локалном, националном и преко-граничном нивоу,  максимално коришћење економских инструмената ради повећања ефикасности у области заштите вода, као и транспарентност у сектору вода на регионалном, националном и локалном нивоу.

Форум је окупио око 200 представника Министарстава и државних институција, међународних организација, представнике привреде, цивилног друштва и академске заједнице