Унапредити сарадњу са Норвешком у области заштите животне средине

Унапредити сарадњу са Норвешком у области заштите животне средине

1Министар заштите животне средине Горан Триван и амбасадор Краљевине Норвешке у Београду Арне Санес Бјернстад разговарали су данас о најзначајнијим еколошким питањима и могућностима сарадње две земље у области заштите животне средине. 

На састанку је изражен висок степен разумевања две земље у области екологије, као и подршка Норвешке Србији у процесу придруживања Европској унији.

Министар Триван се захвалио на помоћи коју Норвешка пружа Србији у достизању европских стандарда у заштити животне средине и реализацији пројеката који су усмерени на инфраструктурне,  законодавне и стратешке циљеве Србије у овој области. „Важно нам је да нас Норвешка разуме и подржи у нашим напорима, јер су  искуства ове земље, која је некада била у истим изазовима са којима се данас ми суочавамо, за нас драгоцена“, истакао је министар Триван и навео низ приоритета у заштити животне средине. „Изузетно нам је важно да  побољшамо квалитет ваздуха у Србији и то ћемо учинити на начин како смо то радили у  Београду,  гашењем котларница на чврста горива и пошумњавањем.“. Министар Триван је истакао и важност   сарадње са организацијама  цивилног друштва у реализацији приоритетних циљева заштите животне средине.

2Амбасадором Бјорнстад је изразио задовољство због могућности да Норвешка помогне Министарству и Србији, и интензивира размену искустава и знања у овој области.  Амбасадор је изложио искуства Норвешке у заштити животне средине, између осталог наводећи да отпад може бити ресурс, што је примењено у Ослу где се гас за грејање целог града обезбеђује прерадом отпада. „У Норвешкој смо својевремено и ми имали тежак задатак да променимо свест грађана, јер бригу о животној средини није лако приближити људима“. Србија и западни Балкан је област са великим потенцијалом за инвестиције, и Норвешка ће подржати пројекте у заштити животне средине за цео регион, нагласио је.

 Саговорници су се сагласили да је кључ развоја у добрим пројектима, за шта је неопходна одлична пројектно-техничка документација.