У Француском институту одржан консултативни састанак са представницима локалних самоуправама и привреде

У Француском институту одржан консултативни састанак са представницима локалних самоуправама и привреде

klima1Министарство пољопривреде и заштите животне средине, у сарадњи са Програмом УН за развој и Амбасадом Р. Француске, одржало је консултативни састанак са представницима локалних самоуправа, привреде, организација цивилног друштва и других заинтересованих страна. Циљ састанка била је  иницијална размена искустава и идеја по питању могућности смањења емисија гасова са ефектом стаклене баште на нивоу локалних заједница и повећањем отпорности на измењене климатске услове.
Састанку је присуствовало више од 80 учесника. Састанак је имао за циљ и представљање пројекта: „Локални развој отпоран на климатске промене“, који Министарства спроводи у сарадњи са Програмом УН за развој, а финансиран је из Глобалног фонда за животну средину.  Основни циљ овог пројекта је пружање подршке лоланим самоуправама у планирању и спровођењу иновативних мера и решења за смањење емисија гасова са ефектом стаклене баште и повећање отпорности на измењене климатске услове. Циљ састанка био је и популаризација области у сусрет 22. Конференцији држава чланица Оквирне конвенције УН о промени климе која се одржава у Мароку, Маракешу, у периоду од 7. до 18. новембра 2016. године и која би требала да обезбеди оквир за операционализацију Споразума из Париза.
klima2Састанак је отворила државна секретарка надлежна за питања животне средине и климатских промена у Министарству, Стана Божовић, након чега су се присутнима обратили Kristin Moro, амбасадор Р. Француске и Driss HACHAQ, представник амбасаде Краљевине Марока у Србији, као и Irena Vojačkova Solorano, стална координаторка УН и стална представница Програма УН за развој у Србији. Државна секретарка Божовић подсетила је да је Р. Србија међу првим државама света припремила своје националне доприносе смањењу емисија гасова са ефектом стаклене баште и доставила их Конвенцији, чиме је Влада Р. Србије потврдила своју посвећеност раду у области.
У складу с тим нагласила је значај овог пројекта за постизање циљева и испуњење обавеза из Споразума у Паризу, али и спровођење Стратегије борбе против климатских ромена са акционим планом, која је у изради. Државна секретарка Божовић подвукла је да је учешће локалних самоуправа у активностима у области климатских промена од великог значаја за успешност  постизања глобалних циљева који се тичу смањења емисија гасова са ефектом стаклене баште, а свакако од  кључног значаја за постизање националних циљева и приоритета. Препознајући овај значај Министарство је све активније у мобилизацији локалних самоуправа, али и подршци иницијативама које долазе са нивоа локалних самоуправа и привредног сектора а доприносе испуњењу циљева Владе у овој области, навела је она.