У Београду отворена Министарска конференција: заједнички против загађења у региону

У Београду отворена Министарска конференција: заједнички против загађења у региону

Данас је у Београду отворена дводневна Министарска конференција „Иновативна решења за смањење загађења у Југоисточној и Јужној Европи“, на којој су се окупили министри и највиши представници за област животне средине држава из ширег подручја региона, ради заједничког изналажења мера за смањење загађења у овом делу Европе.

Конференцију је отворио у име домаћина, Владе Републике Србије и Министарства заштите животне средине, министар заштите животне средине Горан Триван, који се захвалио Програму за животну средину Уједињених нација на подршци у организацији  и прилици да Србија буде центар окупљања  за еколошку акцију у региону.

„Питање заштите животне средине превазилази оквире економских, техничких, и  питања сарадње. Да би постигли и очували здраву животну средину за генерације које долазе, ми морамо да победимо загађење. То је наша морална обавеза, а истовремено, највећи изазов нашег времена и највећи изазов у нашим животима. Високи еколошки стандарди значе здравији живот за наше грађане, али и добробит за нашу економију, истакао је министар Триван. За решавање питања заштите животне средине која не познају границе, од највећег значаја је да земље региона наступају заједно и да имају заједничку визију пред УНЕA 4 која ће следеће године бити одржана у Најробију, нагласио је Триван.

Земље региона направиле су велике кораке у области политика заштите животне средине. Упркос томе, још увек се суочавају са озбиљним изазовима, посебно у вези са загађењем ваздуха и вода, нерегулисаним одлагањем отпада и загађењем земљишта, наводи се у налазима извештаја који је за потребе конференције наручио Програм УН за животну средину.

Заштита животне средине и смањење загађења је национални, регионални и глобални изазов. Неопходна су већа финансијска улагања у животну средину, али и промена у начину живота модерног човека који мора постати одржив, рекао је на Конференцији шеф Канцеларије Програма УН за животну средину у Њујорку и помоћник генералног секретара УН Сатја Трипати. „Конференција показује да, иако су изазови велики, уколико сарађујемо могуће је да се они успешно решавају. Земље региона имају прилику да прескоче поједине фазе развоја кроз које су прошле друге индустријализоване државе“, рекао је Трипати. Избор Србије за организатора Конференције доказује да је Србија напредовала, нагласио је и додао да је задовољан сарадњом Уједињених нација са земљама у региону.

Поздрављајући учеснике, министар спољних послова у Влади Републике Србије Ивица Дачић рекао је да Република Србија препознаје значај ове теме како на националном, тако и на регионалном и глобалном нивоу. „Један од главних принципа којима се руководи Влада Републике Србије у креирању националне политике у области заштите животне средине је поштовање права јавности да буде активно укључена у овај процес“, нагласио је министар Дачић. За заштиту животне средине нарочито је значајна међународна сарадња, како на регионалном тако и на глобалном нивоу, додао је. „Будући да ће успех у остваривању циљева умногоме зависити од извора финансирања, сматрам да је потребно обезбедити једнак приступ и глобалним и регионалним изворима финансирања“, истакао је Дачић.

Првог дана Конференције министри и високи представници из области заштите животне средине дванаест земаља Југоисточне и Јужне Европе представили су планове акција у борби против загађења, захваљујући којој ће бити развијена и усвојена ,,Заједничка регионална визија за иновативна решења за загађење“. Они су се сложили да је неопходно да заједнички раде на новим мерама за смањење загађења и унапређење здравља становништва, стања животне средине и привреде. Другог дана Конференције главну реч имаће представници привреде, локалне самоуправе, научног и цивилног сектора.

Конференција коју је подржало Министарство заштите животне средине, копна и мора Италије представља важну припрему за Скупштину УН која ће бити одржана у марту 2019. године у Најробију, а која ће окупити међународну заједницу око идентификације иновативних решења за изазове у животној средини и одрживој потрошњи и производњи.

На маргинама Конференције одржани су значајни билатерални сусрети министра Тривана са представницима Бивше Југословенске Републике Македоније, Босне и Херцеговине, Грчке. Том приликом договорени су будући кораци у сарадњи у области заштите животне средине, што је уједно потврдило напредак у јачању сарадње ка бољој и здравијој животној средини за све грађане у региону.