Триван на отварању „Италијанско-српског форума одрживе, зелене и циркуларне економије“

Триван на отварању „Италијанско-српског форума одрживе, зелене и циркуларне економије“

Министар заштите животне средине Горан Триван је, на отварању „Италијанско-српског форума одрживе, зелене и циркуларне економије“ који се одржава у Београду,  поручиио да ће сарадња Србије и Италије допринети да питања зелене економије и одрживог развоја, постану питања вишег приоритета на националном и регионалном нивоу, а промоција инвестиција  које генеришу развој и поштују екосистем ће знатно смањити ризике за животну средину и резултирати напретком.  

Триван је рекао да сарадњи  две државе у зашттити животне средине нови  импулс дају овај форум као и  предстојећа Mинистарска конференција посвећена решавању проблема загађења у Јужној и Југоисточној Европи која ће бити  оджана у Београду 4. и 5 децембра на којој ће учествовати предтавници 20 земаља а која је подржана и од Италије.

„Желимо да унапредимо сарадњу међу нашим државама у правцу политика и активности које имају за циљ остваривање одрживог зеленог раста и водећих зелених тржишта. Одржива, зелена и циркуларна економија и животна средина се међусобно подржавају и у исто време доприносе друштвено-економском напретку. Пројекти у зелену економију, који генеришу развој а поштују екосистем су развојна шанса за Србију, јер се у рециклажној индустрији крије на хиљаде нових радних места. Скупови као што је овај Форум важна су карика у подстицању „зеленог“ развоја који ће унапредити привредну активност, инвестиције, предузетништво и ниво запослености, истовремено усмеравајући пажњу на постепени прелаз на нове технологије, што подразумева и заједничке пројекте“,  рекао је  министар Триван у обраћању учесницима форума на коме ће потенцијалним инвеститорима бити представљено 22 пројекта из области животне средине и пољопривреде  које је развио Италијански национални савет ( CNR).

Амбасадор Италије Карло Ло Кашо је указао да се Србија све више концентрише на питања ѕаштите животне средине и да је важна сарадња Италије и Србије у овој области јер је Европи приоритет животна средина и циркуларна економија која чува ресурсе  а подстиче раст. Он је навео да Италија има нови модел циркуларне економије који упошљава 500 000 људи  и који остварује уштеду од  петсто до шесто милијарди евра.

Другог дана форума, (27. новембра) наше и италијанске компаније имаће прилику да се сусретну са потенцијалним партнерима као и представницима финансијских институција које ће моћи да финансијски подрже пројекте и предложене иновације. У тим сусретима ће учествовати и  истраживачи  CNR-а који су учествовали у изради 22 пројекта.

Италијанско-српски форум одрживе зелене и циркуларне економије  организатовала је Кофиндустрија Србије, под покровитељством Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, Министарства заштите животне средине и амбасаде Републике Италије у Републици Србији.