ТАIEX експертске мисије о успостављању Натура 2000 у Републици Србији

ТАIEX експертске мисије о успостављању Натура 2000 у Републици Србији

foto 1Друга по реду експертска мисија из оквира TAIEX помоћи Републици Србији од стране Европске комисије одржана је од 05. до 09. фебруара 2018. године, усмерена ка успостављању европске еколошке мреже Натура 2000 у Републици Србији.

У оквиру мисије настављен је програм обуке у којој је учествовало 30 националних научних експерата, представника релевантних институција: Министарства заштите животне средине,  Завода за заштиту природе Србије, Покрајинског завода за заштиту природе АП Војводине, Биолошког факултета Универзитета у Београду, Природно-математичког факултета Универзитета у Нишу и Института за биолошка истраживања „Синиша Станковић“.

Током ове мисије презентована је примена методологије за прикупљање података о типовима станишта и одређеним таксономским групама (бескичмењаци, херпетофауна и сисари) укључујући и управљање Натура 2000 подручјима, мере заштите, одрживо коришћење врста у области ловства, рибарства и пољопривреде и извештавање у складу са директивама. У складу са потребама припреме преговарачких позиција Републике Србије за Поглавље 27 – за заштиту природе, експерти су представили искуства својих земаља у процесу преговарања и дали смернице за Србију у односу на допуне анекса Директива о стаништима и птицама, имајући у виду и регионални значај тих предлога и одобравање истих од стране суседних земаља.

foto 3Европска Комисија одобрила је TAIEX помоћ Републици Србији са циљем јачања капацитета националних експерата за примену методологије мапирања станишта и врста ради успостављања Натура 2000 у Србији. Помоћ се рализује кроз серију од три експертске мисије које организује TAIEX канцеларија у Бриселу у сарадњи са Министарством заштите животне средине. Прва експертска мисијa одржана је у периоду од 17. до 21. јула 2017. године током које су експерти из Хрватске и Словеније представили процес успостављања европске еколошке мреже Натура 2000 кроз транспозицију ЕУ Директива о стаништима и птицама са посебним освртом на примену методологије за прикупљање научних података о типовима станишта и одређеним врстама, дефинисање граница, сарадњу са свим секторима и заинтересованим странама и селекцију Натура 2000 подручја. Такође су представљени примери добре праксе у Хрватској и Словенији. Том приликом национaлни експерти прошли су и теренску обуку за примену методологије за картирање типова станишта и одабраних врста (флоре) на пилот подручју Велико ратно острво које је део еколошке мреже Републике Србије.