Светски дан без аутомобила

Светски дан без аутомобила

Министарство заштите животне средине данас је обележио Светски дан без аутомобила у циљу подизања свести о опасности од превеликог загађења животне средине, као и промовисања еколошких и здравих стилова живота.

Манифестација, која је одржана у Београду, на Ади Циганлији, окупила је представнике дипломатског кора, UNDP-а,  научне и стручне јавности, цивилног сектора и медија. Колико је важно да свако од нас смањи употребу аутомобила који издувним гасовима утичу на здравље човека, опстанак биљног и животињског света, климатске промене, озонски омотач, показали су и личним примером амбасадор Холандије Жил Бешор Плух, представник UNDP-a Жарко Петровић  и Марко Трифковић из Новосадске бициклистичке иницијативе, који су бициклом стигли на манифестацију.

Министар заштите животне средине Горан Триван је, обраћајући се присутнима указао да је задњи час да се људска цивилизација помири са природом коју толико дуго загађује, јер је време ковида показало да када је вирус умирио човека он је пустио природу на миру. Наводећи  да су градови планетарно највећи загађивачи, а да су процене да ће до 2050 године чак 70 посто свих житеља планете живети у градовима, министар је указао да мора да се мења филозофија урбанизма и живљења како би се начин живота прилагодио могућностима планете на којој живимо. „Животна средина није питање дневне поликтике, то је питање наших живота. Србија је отворила еколошки пут и наставиће тим путем, како би сачувала биодиверзитет, богаство које је сврстава међу четрдесет у свету и достигла највише еколошке стандарде“, рекао је Триван.

Говорећи о напорима које Србија улаже да унапреди животну средину и оствареном напретку у заштити животне средине, министар је казао да је еколошка свест јавности подигнута са 10 на скоро 80 посто, и навео неке од постигнутих резултата у законодавној области, преговарачкој позицији за Поглавље 27, међународној улози Србије у најважнијим међународним конференцијама UNEA-5 и COP-26 као и у реализацији конкретних мера које доприносе решавању еколошких проблема као што је аерозагађење. Триван  је указао на значај формирања и рада Владине комисије за решавање питања аерозагађења, која ће тако ефикасно мултисекторски деловати, као и на субвенције за куповину хибридних и електричних аутомобила, за које jе Министарству заштите животне средине до сада  пристигло 170 захтева. Министарство је спремно да у наредној години даје подстицаје за уградњу TNG или KPG уређаја у половне аутомобиле као и субвенције за куповину бицикала. Министар је указао да је у Европској недељи мобилности учествовало преко 30 градова и општина у Србији, који су тако показали да им је важно да решавају питања аерозагађења и да верује да ће применом краткорочних и дугорочних планова смањињивати загађења ваздуха на територији својих општина.

Указујући на важност и значај одлуке донете пре три године о формирању Министарства заштите животне средине као посебног ресора у Влади Репунблике Србије,  министар је изнео уверење да ће у надлежности Министарсва у наредном периоду бити и одрживи развој, шуме и воде као и да ће се Агенција за заштиту животне средине додатно ојачати и издвојити као самостална, преузимајући важне надлежности у заштити животне средине.

О вредностима и значају замене аутомобила бициклом говорио је, и учесницима манифестације поделио добре еколошке приче о све већем броју бицикала у Новом Саду,  Марко Трифковић из Новосадске бициклистичке иницијативе, који је из тог града бициклом стигао на данашњи догађај.

Манифестацију Светског дана без аутомобила обележио је пригодан уметнички еколошки реситал,  еколошке радионице које су организоване  за најмлађе и  традиционално заливање младице.

[embed]/sites/default/files/video/2020/Ada%20Dogadjaj%2022%20sept.mp4[/embed]