Шведска поуздан партнер Србији у заштити животне средине

Шведска поуздан партнер Србији у заштити животне средине

Министар заштите животне средине Горан Триван, у оквиру посете Краљевини Шведској, сусрео се са заменицом премијера и министарком за климу и животну средину Краљевине Шведске Изабелом Ловин, и другим највишим представницима државних институција те земље из области заштите животне средине.

Данашњи разговори на највишем нивоу потврдили су добре односе и посвећеност две земље ка развијању још чвршће заједничке сарадње по питањима заштите животне средине. У разговору са шведском министарком, Горан Триван је представио активности и резултате рада Министарства, као и бројне изазове у овој области, која представља најскупљу и најзахтевнију у процесу придруживања Србије Европској унији.

Наглашавајући да ће преговарачка позиција за Поглавље 27- животна средина и климатске промене бити усвојена до краја године, министар је указао да су искуства и подршка развијених земаља у том процесу драгоцена. Шведска заузима водеће место међу земљама Европске уније по питањима еколошке културе, сратешког приступа и примени мера у заштити животне средине, и утолико је даље развијање сарадње са овом земљом значајно за Србију, истакао је Горан Триван. Наглашавајући активну улогу наше земље по питањима екологије, министар је указао да ће Србија наставити са својим међународним иницијативама у области заштите животне средине у региону, јер се на тај начин подиже животни стандард грађана овог подручја, а истовремено изграђују мир, дух сарадње и повезивања.

Шведска министарка је позитивно оценила досадашње резултате Србије у унапређењу стања животне средине, и изразила пуну подршку Министарству у његовом даљем раду. Упркос тежини и озбиљности тема на којима се Министарство ангажовало по свом оснивању, постигнути су резултати, указала је Изабела Ловин, и високо оценила остварену сарадњу са надлежним институцијама у области заштите животне средине Србије, нарочито у контексту припрема за отварање Поглавља 27. Министарка је истакла да је Србија један од најважнијих фактора у заштити животне средине и климатских промена у региону. Шведска наставља да подржава европски пут Србије, нагласила је. Она је указала да су, поред процеса приступања Србије ЕУ, широке могућности за јачање даље сарадње Србије и Шведске у заштити животне средине и у оквиру спровођења пројеката у Србији, пре свега за  пречишћавање отпадних вода  и управљање комуналним отпадом, али и других, који се реализују на регионалном, националном и локалном плану.

Високо оцењујући досадашњу сарадњу две земље у области заштите животне средине, саговорници су се сагласили да наставе са јачањем сарадње и њеним проширењем кроз друге различите пројекте који ће унапредити стање животне средине, не само у Србији, већ и у региону.

У оквиру посете, делегација Републике Србије предвођена министром Гораном Триваном имала је разговоре и са представницима Шведске агенције за заштиту животне средине (СЕПА), Шведске агенције за међународну развојну сарадњу (СИДА) и Шведске агенције за хемикалије (КемИ).