Суфинансирање иновација у области циркуларне економије

Суфинансирање иновација у области циркуларне економије

Министарство заштите животне средине и Програм Уједињених нација за развој (УНДП) , уз финансијску подршку Глобалног фонда за животну средину (ГЕФ), објавили су јавне позиве за суфинасирање иновација у области циркуларне економије.

Кроз пројекат ''Смањење угљеничног отиска локалних заједница применом принципа циркуларне економије у Републици Србији'' отворена су два позива:

- позив за сарадњу науке и привреде у развоју и примени циркуларних модела пословања

- позив за интегрисање неформалних сакупљача секундарних сировина у систем управљања отпадом.

Циљ расписивања ових позива је да се подрже решења која доприносе ефикасној употреби сировина и енергије, смањењу емисија штетних гасова, а тиме и ублажавању климатских промена, као и побољшању квалитета живота рањивих група.

На Јавни позив за сарадњу науке и привреде се могу пријавити научноистраживачке организације које сарађују са привредом, док је други позив намењен организацијама цивилног друштва, социјалним предузећима, научноистраживачким организацијама и осталим образовним институцијама које имају предлоге за укључивање неформалних сакупљача секундарних сировина у формалне токове управљања отпадом.

Jaвни позиви отворени су до 27. јула 2023. године. Детаљи јавних позива могу се видети на сајту https://www.cirkularnezajednice.rs/pozivi/