Србији важно искуство Црне Горе у поглављу 27

Србији важно искуство Црне Горе у поглављу 27

Министар заштите животне средине Горан Триван  и министар одрживог развоја и туризма Црне Горе Павле Радуловић разговарали су данас у Београду о развоју сарадње у различитим областима заштите животне средине, разменили искуства у области заштите природе и исказали обострану подршку у процесу ЕУ интеграција.

У отвореном и пријатељском разговору, министри су заједнички оценили да је сарадња две земље у области заштите животне средине добра и квалитетна и да је испуњавање обавеза из Поглавља 27  и достизање европских еколошких стандарда значајно  не само ради уласка у Европску унију, већ пре свега ради грађана обе земље  којима здравија животна средина пружа квалитетнији живот.

„Добро је да сви у региону имамо добре односе и добру сарадњу у области заштите животне средине јер екологија суштински повезује све нас. Драгоцено нам је  искуство у отварању поглавља 27 које је министар Радуловић поделио са нама, је је наш стратешки интерес да добро припремимо и испреговарамо то поглавље које је једно од најважнијих и најзахтевнијих у процесу евроинтеграција“,  рекао је министар Триван.

Министар  Радуловић је указао на значај континуиране сарадње у области заштите животне средине и истакао да је за обе земље драгоцена размена искустава у достизању европских стандарда.  Говорећи о заштити природе, Радуловић је рекао да је у Црној Гори стављен мораторијум на градњу минихидролектрана јер је досадашња изградња  показала девастирајуће ефекте по еко систем,  и навео да су и европска искуства и оцене  да су  соларни и ветро енергенти бољи начин  за добијање енергије из обновљивих извора.

Саговорници су разменили искуства и у решавању проблема у  области прераде отпадних вода и отпада, аерозагађења оценивши да је у њиховом решавању важан одговоран однос и примена најбољих светских и европских  еколошких стандарда.