Србија спремна за конференцију Стокхолм+50

IV Stokholm

Србија спремна за конференцију Стокхолм+50

Министарка заштите животне средине Ирена Вујовић отворила је данас у Ботаничкој башти „Јевремовац“, завршне Националне консултације, организоване у оквиру припрема Србије за учешће на предстојећој глобалној конференцији “Стокхолм+50: здрава планета за просперитет свих – наша одговорност, наша прилика”.

Препоруке прикупљене током низа дијалога, биће укључене у Национални извештај који ће делегација Србије представити на конференцији у Стокхолму. Министарка Вујовић захвалила је свима који су се одазвали позиву Министарства и дали допринос у Националним консултацијама.

Sadnja1- Kонсултације су биле добра прилика да кроз дијалог различитих актера дођемо до заједничких закључака, истакнемо најважније еколошке проблеме и препоруке за њихово решавање. Kроз отворене дијалоге, чули смо глас свих учесника и то ће се узети у обзир приликом креирања националних политика и планова у области заштите животне средине. Све активности и препоруке биће део Националног извештаја који ће наша делегација представити на конференцији у Стокхолму. Посебно ме радује што су током консултација млади показали велико интересовање и што су мотивисани да учествују у налажењу решења за изазове у овој области, због чега смо треће националне консултације посветили управо њима. У Србији је у претходном периоду остварен значајан напредак у решавању еколошких проблема, али и усклађивања регулативе са ЕУ прописима, што је резултирало отварањем Kластера 4, у оквиру којег је и Поглавље 27 – Животна средина и климатске промене – рекла је Ирена Вујовић.

Амбасадорка Шведске у Србији Аника Бен Давид истакла је да су уочи конференције у Стокхолму одржане конструктивне консултације.

- Kроз организацију глобалне конференције Стокхолм+50  која ће бити одржана у Стокхолму 2. и 3. јуна, Влада Шведске жели да мобилише глобалне и локалне еколошке акције за нашу планету и нашу будућност! Србија је изабрана као земља где се организују консултативни дијалози током припрема за конференцију Стокхолм +50.  Хвала свима на активном учешћу и надам се да ћемо наставити са конструктивним дијалогом и ангажовањем - изјавила је амбасадорка Аника Бен Давид.

Sadnja2Теме у оквиру Националних консултација биле су заштита биодиверзитета, климатске промене, зелена трансформација привреде, повезаност животне средине и јавног здравља и улога младих у заштити животне средине.

- Захваљујући подршци Шведске и партнерству са Министарством животне средине, успели смо да окупимо више од 500 представника националних и локалних институција, цивилног друштва, приватног сектора, академске заједнице и младих. То нам је потврдило да у Србији постоји велико интересовање за очување животне средине и хватање у коштац са климатским променама. Верујем да ће препоруке учесника националних консултација помоћи Србији да пронађе пут ка одрживој и зеленој будућности на добробит њене привреде и грађана - рекла је стална представница УНДП у Србији Франсин Пикап.

У склопу данашњих консултација одржане су и две панел дискусије поводом Светског дана пчела који се данас обележава и Међународног дана заштите биодиверзитета који се обележава 22. маја.