Србија подржава основне принципе МААЕ

Србија подржава основне принципе МААЕ

20160928_103537-small„Наша земља је и даље одана основним принципима и циљевима Међународне Агенције, о сигурној и безбедној примени нуклеарне енергије, искључиво у мирнодопске сврхе, у складу са Уговором о неширењу нуклеарног наоружања. У том смислу Србија ће наставити да подржава програм Агенције за јачање и побољшање ефикасности у успешном спровођењу мера верификације, као камена темељца у међународном режиму разоружавања“, рекла је др Стана Божовић, председник Преговарачке групе 27 у име делегације Републике Србије на Генералној Конференцији у Бечу.  

Она је указала на значај који Република Србија придаје јачању режима неширења нуклеарног оружја и на сузбијању нуклеарног тероризма, који се између осталог, огледа у великом броју припремних радњи у оквиру потврђивања Додатног протокола, уз Уговор о неширењу нуклеарног оружја, као и у разним активностима на подизању свести о нуклеарној безбедности.

„Заштита јавног здравља и животне средине, од потенцијалних ризика и коришћење нуклеарне енергије у глобалном миру и развоју и за добробит будућих генерација“ - је међу нашим основним циљевима, нагласила је др Стана Божовић и додала, да на путу ка постизању пуне усклађености са захтевима МААЕ у области нуклеарне безбедности, Република Србија улаже значајне напоре у обезбеђивању законодавног и регулаторног оквира.

„Закон о потврђивању амандмана на Конвенцију о физичкој заштити нуклеарног материјала ступио на снагу у Републици Србији 5. марта ове године. Ова ратификација је отворила пут брзом глобалном ступању на снагу измењене Конвенције о физичкој заштити нуклеарног материјала“, рекла је др Божовић.

Конвенција о нуклеарној сигурности, као и Заједничка конвенција о сигурности управљања ислуженим горивом и о сигурности управљања радиоактивним отпадом, у завршним су фазама поступка ратификације. „Ратификација наведених међународних правних инструмената значајно ће допринети јачању националног законодавног и регулаторног оквира Србије“, изјавила је др Стана Божовић.

Она је казала да развијање националних прописа на пољу нуклеарне безбедности, ствара правну основу за усвајање Процене основне безбедносне угрожености и система физичке заштите код оператера, што ће допринети остваривању дугорочних планова и циљева, као што су спровођење међународних конвенција и јачање професионалних капацитета у области нуклеарне сигурности и безбедности.

20160928_104851Др Божовић је напоменула да су будући планови Републике Србије у овој области, усвајање Интегрисаног плана нуклеарне безбедности, даља имплементација Кодекса поступања у вези сигурности и безбедности радиоактивних извора, као и Водича који се односи на увоз и извоз радиоактивних извора. „Наши напори на јачању капацитета и побољшања инфраструктуре у области заштите од зрачења и нуклеарној сигурности, препознати су од стране МААЕ и подржани кроз више националних и међународних пројеката, кроз које је омогућена релевантна експертска и техничка помоћ“ казала је др Стана Божовић.

Иако је примена нуклеарне енергије контролисана и покривена скупом националних правних инструмената, Република Србија је изузетно посвећена даљем јачању свог националног правног и регулаторног система у области заштите од зрачења и нуклеарне сигурности, у складу са међународним сигурносним стандардима и правним тековинама ЕУ, рекла је др Божовић и додала, да због тога Република Србија подржава напоре Секретаријата МААЕ усмерене на даље побољшање међународних сигурносних стандарда, препорука и релевантних међународно правних и политичких докумената.

„Република Србија препознаје техничку помоћ МААЕ, као кључну подршку у сваком напредовању и изражава захвалност напорима МААЕ у успостављању нових инструмената међународне сарадње, у области нуклеарне и радијационе сигурности. Подржавамо успостављање европске и централно азијске мреже за сигурност, као и медитеранске мреже за сигурност транспорта“, закључила је др Божовић.