Србија на путу достизања европских стандарда у области управљања водама и управљања отпадом

Србија на путу достизања европских стандарда у области управљања водама и управљања отпадом

У просторијама Министарства пољопривреде и заштите животне средине одржан је први састанак надзорног одбора програма под називом „Даља имплементација Стратегије апроксимације у области животне средине“, који се реализује из претприступних фондова Европске уније. Циљ пројекта је да пружи одговоре на питања на који начин, када, колико, за које намене и за које тачно пројекте у областима управљања отпадом и отпадним водама треба да се издвоје средства у наредном периоду.

Резултате овог пројекта ће Влада Републике Србије користити у припреми за садржај преговарачке позиције претприступних преговора са Европском унијом и представљаће основу за тражење прелазних периода за директиве за које су потребна велика финансијска улагања.

„Влада Републике Србије је планирала достизање просечних европских стандарда у области животне средине у наредних 25 година. То подразумева да ће Србија бити у обавези да у наредном периоду повећава издвајања за животну средину како би дошла на више од 200 милиона евра годишње инвестиција у развој инфраструктуре и како би достигла зацртане циљеве у планираном временском року“, истакла је Стана Божовић, државна секретарка у Министарству пољопривреде и заштите животне средине.

За будуће успешно преговарање у овој области неопходно је добро стратешко планирање које ће омогућити овај пројекат, јачање институционалних капацитета и успостављање стабилног система финансирања кроз реформу Зеленог фонда на начин да одговара реалним потребама вишегодишњег планирања и финансирања инфраструктурних пројеката.

Пројекат „Даља имплементација Националне стратегије апроксимације у области животне средине“ траје до октобра 2018. године и обухвата активности које се односе на три главне компоненте: јачање институција за спровођење законодавства у области животне средине, јачање капацитета за планирање спровођења ЕУ Директива које захтевају значајна финансијска улагања (посебно у области вода и отпада) и јачање капацитета за инвестиционо и финансијско планирање пројеката у области животне средине.

Пројекат је финансиран од стране Европске уније.