Србија је посвећена борби против климатских промена и прилагођавању новим климатским условима

Србија је посвећена борби против климатских промена и прилагођавању новим климатским условима

IMG-a218cc698e4c8611ba01f6acb76811c0-VМинистар Горан Триван је у свом обраћању на данашњем заједничком пленарном заседању Конференције о промени климе у Бону изразио спремност и посвећеност Србије међународним и националним циљевима у борби против климатских промена, и мерама и принципима Споразума у Паризу којем је Србија приступила у августу ове године.

Србија је била прва земља у региону и међу првих десет земаља света које су доставиле свој Намеравани национални климатски допринос, и започела са успостављањем система за процену садашњих и припрему наредних националних циљева смањења емисије гасова са ефектом стаклене баште, утврђивањем дугорочних циљева, и праћењем и извештавањем о њиховом спровођењу.

Планирана стратегија борбе против климатских промена Републике Србије која ће бити усвојена 2019. године омогућиће спровођење Националног плана ублажавања последица климатских промена, и дефинисати мере и средства за његову реализацију, рекао је министар у свом обраћању. Закон о климатским променама омогућиће праћење и извештавање о спровођењу стратегије које је у складу са циљевима Париског споразума, нагласио је он.

Србија је држава која је већ осетљива на климатске промене, и неопходан је рад на смањењу ризика од природних катастрофа узрокованих измењеним климатским условима. Укупна штета узрокована екстремним климатским и временским условима у периоду од 2000. до 2015. године прелази пет милијарди евра, а више од 70 одсто губитака узроковано је сушом и високим температурама. Поплаве у Србији су други по реду узрок великих штета.

Приоритет Србије јесте израда анализе штете, као и анализа дугорочних инвестиција у области прилагођавања климатским променама, и у том смислу министар Триван је изразио да  очекује подршку међународне заједнице, а посебно Зеленог климатског фонда. „Верујем да ће резултати Конференције о клими COP 23 бити од суштинског значаја не само за Србију, већ и за друге земље, и својим присуством изражавамо спремност да пружимо допринос успеху у раду ове Конференције“ закључио је министар.