Србија и Италија парафирале Меморандум о сарадњи у области климатских промена

Србија и Италија парафирале Меморандум о сарадњи у области климатских промена

Министар заштите животне средине  Горан Триван и министар  животне средине копна и мора Италије Серђо Костa парафирали су у Риму Меморандум о разумевању и сарадњи у области климатских промена, рањивости, процени ризика, прилагођавања на измењене климатске услове и ублажавање негативних ефеката климатских промена између министарстава две државе.

Саговорници су оценили да Меморандум доприноси наставку и јачању пријатељства и сарадње две земље и да је подршка Италије Србији у примени еколошких стандарда допринос заједничким глобалним напорима у борби против климатских промена. Сложили су се да је Министарска конференција одржана у Београду  била од изутзетног значаја, да је дала нови неопходни импулс у сардањи земаља јужне и југоисточне Европе  и да ће предстојећа годишња скупштина УН за  животну  средину (УНЕП) у Најробији бити прилика да се овај нови формат сарадње земаља овог дела Европе представи читавом свету.

Министар  животне средине копна и мора Италије Серђо Костa је рекао да је Меморандум важан за сарадњу пријатељских земаља јер ће омогућити да Италија уступи Србији своја искуства у борби против климатских промена. "Овај меморандум омогућиће и непосредну сарадњу наших института на пољу информација и образовања, али и преношење искустава како раде посебно обучене јединице војне полиције –карабињера за борбу против еколошког криминала", нагласио је италијански министар Он је истакао важност сарадње две државе у области климатских промена и борби против загађења животне средине, чему је Италија посебно посвећена на националном и глобалном плану.

Министар Триван је рекао да је Mеморандум важан за обе земље и да је у интересу региона, земаља јужне и југоисточне Европе и свих земаља у борби против климатских промена. Он је захвалио  на помоћи коју Италија пружа Србији у области животне средине и указао да је Италија  главни ослонац  сарадње међу земљама овог дела Европе. Србији и земљама региона је драгоцено  искуство и подршка Италије у вођењу политика, преношењу искустава и у приступу европским фондовима. Он је истакао да  су области  климатских промена и одрживи развој као пакет модерне светске политике приоритет Србије.

Триван и Костa су разменили искуства о унапређењу сарадње земаља јужне и југоисточне Европе, учешћу у раду европских и међународних организација које се баве животном средином, пре свих у Програму УН за животну средину..

Триван је посебно  указао на значај  „Министарске конференције земаља јужне и југоисточне Европе“ којој је домаћин била Србија, а коју је крајем прошле године организовало Министарство заштите животне средине уз подршку УНЕП-а и Министарства  животне средине копна и мора Италије. Резултате  конференције одржане у Београду, два министра ће заједнички изнети у Најробију 12 марта, где ће имати прилику да се поново сретну и разговарају на афричком континенту чије земље се посебно суочавају са великим проблемима које су последица климатских промена .

 „Направили смо нови формат који се зове јужна Европа а који је УНЕП  прихватио као светски и важно је да развијене земље кроз тај формат помогну мање развијеним ”,  рекао је Триван.

Он је нагласио да је Србији потребна помоћ за изградњу 300 система за прераду отпадних вода, и да нам је важна  подршка и научна и стручна саадња са Италијом  у овој области , како би у изградњи тих постројења применили најбоље светске и европские еколошких стандарде.

У разговору је оцењено да је пошумљавање добар метод у ублажавању климатских промена који може да буде и планетарни пројекат.

Министри су разговарали о проблемима у области заштити природе, о унапређењу сарадње у оквиру ЦИТЕС-а, Конвенције о међународној трговини угроженим врстама дивљих животиња и биљака и размотрили могућности ближе сарадње националних паркова.

Разменили су мишљења и о проблемима трговине  опасним отпадом, проблемима буке и о другим областима заштите животне средине.

Министар Триван је на крају разговора позвао министра Серђа Косту да дође у званичну посету Србији.

Током званичне посете Италији, 25. и 26. фебруара, министар Триван је обишао Националну агенцију за нове технологије, енергију и одрживи развој (ЕНЕА) где је договорио размену и обуку стручњака у примени нових технологија које се користе у процесима одрживог развоја, биотехнологија и циркуларне економије. Он је том приликом разговарао са директором Одељења за одрживи развој др. Робертом Морабитом и обишао лабораторије, центар за биотехнологију и агроиндустрију и постројење за рециклажу које у преради електронског и електричног отпада примењује хидрометалуршки метод који је Италија прва развила.