Србија и Бугарска потписале документа значајна за заштиту животне средине

Србија и Бугарска потписале документа значајна за заштиту животне средине

Министар заштите животне средине у Влади Републике Србије Горан Триван и министар животне средине и вода Републике Бугарске Нено Димов потписали су данас у Димитровграду два документа значајна за област заштите животне средине, Меморандум о  разумевању две земље у области заштите животне средине, и Споразум између Владе републике Србије и Владе Републике Бугарске о правовременој размени информација у случају радиолошке опасности.

На билатералном састанку два министра договорен је нов замах и интензивирање сарадње две земље у области заштите животне средине, како у глобалним оквирима, тако и кроз заједничке пројектне активности и решавање свих отворених еколошких питања.

Бугарски министар Димов у разговору пренео је дубоку заинтересованост Бугарске за придруживање Србије Европској унији и изразио пуну спремност за подршку и помоћ Србији у отварању Поглавља 27 – животна средина и климатске промене. Он је нагласио да ће завршетак процеса преговарања и приступање Србије Еропској унији бити од великог значаја за регионални развој, и истовремено „осигурати бољитак наших држављана са обе стране границе“. 

Министар Горан Триван је указао да, на основу добрих пријатељских односа две земље, нови замах сарадњи по свим питањима заштите животне средине донеће добробит укупном друштвеном развоју на одрживим основама, али и ефикаснија решавања конкретних еколошких питања и проблема локалних заједница.

Поред разматрања могућих праваца развијања заједничке сарадње у области заштите животне средине, разговарано је и о конкретним еколошким проблемима  у пограничном подручју,  а поводом утицаја привредних активности на животну средину на подручју општине Босилеград. Министар Димов је истакао неопходност да се води заједничка брига о стању животне средине у пограничном подручју а у складу са европским вредностима и у интересу свих грађана који ту живе.Тим поводом, министар Триван је рекао да ће Министарство заштите животне средине Републике Србије преиспитати услове под којима се ове привредне активности одвијају у контексту прекограничног утицаја на животну средину, појачати контролу и инспекцијски надзор Министарства, и подржати у локалне самоуправе пограничних подручја у пројектним активностима, пре свега на решавању питања прераде отпадних вода.