Спречен нови еколошки акцидент у Обреновцу

Спречен нови еколошки акцидент у Обреновцу

IMG-c806d9ef7eab60854f5257b22fa8527a-VУ обреновачком атару јутрос је откривена нова локација са нелегално закопаним потенцијално опасним отпадом. Акција откривања  незаконитог складиштења потенцијално опасног отпада и заустављања даљих еколошких последица по здравље људи и животну средину,  реализована је захваљујући  активностима  Безбедносно-информативне агенције, Основног јавног тужилатва из Обреновца и Министарства заштите животне средине.

Место где је откривен противзаконито складиштен отпад, одмах је обишао министар заштите животне средине Горан Триван „Ово представља стравичан злочин према националном здрављу и природи., “ рекао је Триван и подсетио да је ово још један у низу таквих догађаја.  „ Претпостављамо да је могуће да се ради о организованој групи.  Али и ова акција показује да се се нисмо,  нити ћемо се зауставити, “ казао је министар Триван и указао „ Еколошка безбедност је једно од виталних питања целокупне безбедности Србије.“

IMG-b616fc7b880927b8953f7d8587b15e99-V„Један од начина да се ови еколошки злочини зауставе,  је да се утврди где се и шта налази по Србији, на чему се стратешки и организовано ради. Све што буде пронађено биће истражено и анализирано, а  јавност ће правовремено и у потпуности бити  обавештена о свему. Важно је да и грађани  буду подршка,  да обавесте министарство уколико сумњају да на неким местима постоји опасни отпад, .“ рекао је Триван.

IMG-b0b4539ec0d3dbdc37002e91950337c7-VДр. Слободан Тошовић саветник министра рекао је  да  се, на основу првог увида, може рећи да је реч о отпаду индустријског порекла, могућем опасном отпаду, а како је локација сличне величине као она у Вукићевици,  може се претпоставити да су у питању и сличне количине.

У даљем току истраге биће утврђено порекло отпада и у којој мери је опасан за живот и здравље људи.