Семинаром за управљаче заштићених подручја у Сокобањи обележен Дан заштите природе

слика

Семинаром за управљаче заштићених подручја у Сокобањи обележен Дан заштите природе

Заштићена подручја представљају најбоља места на којима се може показати колико смо способни да ујединимо и остваримо циљеве заштите природе и одрживог развоја, кроз сарадњу свих релевантних субјеката – Министарства заштите животне средине, управљача, локалне самоуправе и становништва.

 

слика 1„Унапређење управљања заштићеним подручјима - основни алат и механизам за заштиту природе“ тема је Семинара за управљаче заштићених подручја који се симболично одржава данас у Сокобањи, на Дан заштите природе.

Поред овог Семинара на којем се говорило о подизању капацитета управљања, примени закона о наплати накнаде за коришћење јавних добара, изради базе података заштићених подручја, препорукама за унапређење сарадње чуварске службе са инспекцијом и МУП-ом, Дан заштите природе повод је да се и у другим заштићеним подручјима организују образовне, рекреативне и стручне активности.  

слика 2Подсећамо да је институционални рад на заштити природе и изградњи мреже заштићених подручја Републике Србије почео 11. априла 1949. године када је донето Решење о заштити водопада Велика и Мала Рипаљка на планини Озрен. Та мрежа данас броји 465 природних добара и обухвата националне паркове, паркове природе, пределе изузетних одлика, резервате, заштићена станишта и споменике природе, који се простиру на преко 700 хиљада хектара и обухватају око 8 % националне територије. 

слика 3У протеклих годину дана актима Владе Републике Србије проглашена су нова заштићена подручја – предели изузетних одлика „Жељин” и „Столови”, а повећане су и површине под заштитом Предела изузетних одлика „Долина Пчиње” и Специјалног резервата природе „Увац”. Циљ Министарства је да се до краја 2023. године површина под заштићеним подручјима подигне на 9 %.

Како би се очувала и унапредила заштићена подручја, у просторијама Министарства је крајем марта потписано 89 уговора о распореду и коришћењу средстава за субвенционисање заштићених природних добара од националног интереса, а на основу Уредбе коју је донела Влада Републике Србије.

слика 4