Састанак Вујовић-Жиофре: Србија на путу зелене транзиције

Irena Emanuel

Састанак Вујовић-Жиофре: Србија на путу зелене транзиције

Министарка заштите животне средине, Ирена Вујовић, разговарала је данас са шефом делегације Европске уније у Србији Еменулеом Жиофреом, а заједнички је констатовано да Србија остаје дубоко посвећена чланству у ЕУ и да се напорно ради на постизању напретка у оквиру Поглавља 27, које се односи на животну средину и климатске промене.

IE1„Министарство заштите животне средине као координатор Зелене агенде за Србију, постараће се да процес Зелене агенде буде блиско координисан са процесом из Поглавља 27 и да ова синергија допринесе напретку оба процеса. Наставићемо и са радом на Специфичним плановима имплементације директива (ДСИП) и вишегодишњем инвестиционом и финанијском плану (МИФП). У складу са овим, ажурираћемо нашу преговарачку позицију. То нам је био приоритет у 2021. и остаће и у 2023. години“, рекла је министарка Вујовић.

Она је додала да је постигнут значајан напредак у транспоновању и примени захтева Поглавља 27 који је постигнут током протеклих година.

„Ускоро следи усвајање новог сета законских и стратешких докумената“, објаснила је Вујовић.

IE2Амбасадор Жиофре је рекао да ЕУ подржава Србију у развоју нових извора енергије и преласку на зеленију енергију.

„У протеклих 20 година смо обезбедили више од 800 милиона евра за енергетски сектор у Србији. ЕУ финансира велики број еколошких пројеката у земљи, попут актуелне изградње постројења за пречишћавање отпадних вода у Нишу. ЕУ је такође издвојила више од 40 милиона евра за изградњу новог региионалног система за управљање отпадом за град Нови Сад и још седам општина“, закључио је шеф делегације ЕУ у Србији.