Састанак са Удружењем рециклера Србије

Састанак са Удружењем рециклера Србије

Министар заштите животне средине Горан Триван састао се данас са представницима Удружења рециклера Србије. На састанку је разговарано о проблемима у финансирању и раду рециклажне индустрије у области посебних токова отпада. Саговорници су се сагласили да постоји висок степен међусобног разумевања у погледу неопходности снажења рециклажне индустрије и јачања националних капацитета у управљању свим врстама отпада.

Представници Удружења рециклера Србије затражили су повећање подстицаја државе у овој области и истовремено позвали надлежне да повећају контролу рада предузећа за прераду отпада, како би се обезбедило у потпуности придржавање прописа у овој привредној грани.  Они су нагласили да се рециклажној индустрији три године уназад опредељује исти, недовољни подстицај, док су њене потребе и капацитети далеко већи.

Министар Горан Триван је рекао да ће Влада и Министарство заштите животне средине ове године издвојити преко две милијарде динара, што је приближно трећина буџета Министарства за подстицај рециклажној индустрији, односно онолико колико је то могуће у односу на опредељени буџет. Међутим, ова средства нису довољна, сматра Триван, због чега Министарство разуме рециклере у њиховом захтеву да им се обезбеди додатни подстицај. Министар Триван је нагласио да је разговарао са својим колегом министром Синишом Малим који је такође показао разумевање да је неопходно уложити додатни напор да се подржи ова привредна грана. С тим у вези је и питање успешног решавањa опасног отпада, што представља посебан државни интерес, сматра Триван, јер нелегално складиштен опасни отпад је непосредна озбиљна претња безбедности и здрављу људи.  "У Србији је још увек мали проценат прерађеног отпада, и то је један од разлога што смо још увек далеко од развијених земаља Европе. У нашем друштву морамо разумети да без улагања у заштиту животне средине не можемо напредовати, и зато морамо подстицати сопствену рециклажну индустрију. Подстицање рада рециклажне индустрије суштински није питање новца, већ питање да ли желимо чистију Србију или не“, нагласио је Триван.