Сарадња са Економском комисијом УН за Европу

Сарадња са Економском комисијом УН за Европу

Министар заштите животне средине Горан Триван и  Олга Алгејева извршни  секретар Економске комисије УН за Европу (UNECE) разговарали су данас о  досадашњој сарадњи и истакли заједничко опредељење за унапређење будуће сарадње на националном плану и у  међународни активностима.

Министар Триван је током разговора истакао  да је Србија, која је потписник Конвенције УНЕЦЕ  о прекограничним ефектима индустријских загађења и корисник њеног програма помоћи, посвећена побољшању индустријске безбедности и раду на спровођењу Конвенције. Објаснио је наше приоритете у области управљања водама који су између осталог и у складу са имплементацијом циљева Протокола о води и здрављу. Министар је указао да је питање воде неодвојиво од решавања загађења животне средине, а пре свега проблема отпадних вода и отпада. Наводећи да Србија тренутно пречишћава само 10% отпадних вода, Триван је казао да МЗЖС стручно и финансијски помаже општинама у припреми пројектно- техничке дикументације како би се покренуо инвестициони циклус изградње 359 постројења за прераду отпадних вода са линијама муља. Указао је да  нам је око 5.6 милијарди евра потребно да инвестирамо  у сектор вода у наредних 20 до 25 година и да је то пажљиво прорачунато у оквиру специфичних директива имплементације у области вода. Казао је да ће ти пројекти допринети здравој животној средини и здрављу грађана и донети добробит економији и повећању запошљавања у општинама. Говорећи о важности акције коју МЗЖС спроводи у сарадњи са МУП и Тужилаштвом на откривању незаконитог одлагања опасног отпада, Триван је указао да се у Србији кривично одговара за штету нанету животној средини незаконитим поступањем са опасним отпадом.

Олга Аглyерова је казала да су у свету градови и локални ниво мотор развоја и спровођења политике и конкретних пројеката у области животне средине. Понудила је и сарадњу на иницијативи UNECE кроз пројекат  озелењавања градова Европе у који би се укључили и градови Србије, што је Триван са задовољством прихватио и објаснио да је пошумљавање најефикаснији начин борбе са климатским променама. Замолила је подшку активностима на Протоколу о води и здрављу и понудила је сарадњу на усавршавању младих експерата у Женеви.