Рударско топионичарски басен Бор као парадигма српске борбе за заштиту животне средине

Рударско топионичарски басен Бор као парадигма српске борбе за заштиту животне средине

3У оквиру посете општини Бор, министар заштите животне средине Горан Триван са сарадницима обишао је данас Рударско топионичарски басен Бор, где се упознао са најзначајнијим еколошким изазовима ове компаније, као и мерама и активностима које предузима и планира у циљу побољшања животне средине. 

Министар Триван се у обиласку уверио у пословну политику и опредељеност јединог произвођача бакра и племенитих метала у Србији да предузима мере и санира последице загађења. Захваљујући овим напорима, Бор је, од града у којем су 2006. године измерене највише концентрације сумпор-диоксида у Европи, десет година касније постао град са  ваздухом прве категорије. Тиме је практично обрисана једна црна еколошка тачка са мапе Србије, а стигло је и међународно признање - Европска агенција за заштиту животне средине прогласила је 2016. године Бор еколошком звездом побољшања стања квалитета ваздуха у Србији.

2Драстичном побољшању квалитета ваздуха у Бору допринела је нова металуршка линија прераде бакра, и њен рад без емисија и имисија у атмосферу, објашњено је министру приликом обиласка нове топионице. „Одајем вам признање за побољшање квалитета ваздуха у Бору. Најважнија је екологија, јер без путева можете, али колико можете без кисеоника? Направили сте подвиг 2016. године када сте драстично побољшали квалитет ваздуха“ рекао је министар том приликом.

„Наша политика јесте да привреда мора да поднесе терет усаглашавања са еколошким стандардима. Међутим, ми имамо разумевања да је потребно време, јер је у питању процес. Оно што је свима нама мотивација, а види се данас у односу на пре десет година - јесте разлика у здрављу деце, јер није исто када удишете ваздух прве или треће категорије“, истакао је Триван.

1„Нема напредовања Србије без развоја Бора, и нема напредовања Бора без развоја Србије. Грађани Бора ће бити заштићени, они су увек управу“ нагласио је министар Триван и додао да Министарство заштите животне средине овом привредном гиганту стоји на располагању у вези свих еколошких питања, од пречишћавања отпадних вода до ремедијације земљишта.