Роберт Јакша: Регионални центар у Суботици испуњава европске стандарде

RJ1

Роберт Јакша: Регионални центар у Суботици испуњава европске стандарде

Државни секретар Министарства заштите животне средине Роберт Јакша и помоћник министарке Душан Чаркић обишли су данас, заједно са шефом Делегације ЕУ у Србији Емануелом Жиофреом и градоначелником Суботице Стеваном Бакићем, Регионални центар за управљање отпадом, који је уз подршку ЕУ изграђен за седам локалних самоуправа Севернобачког и Севернобантског округа.

RJ2За реализацију пројекта у Суботици вредног 24 милиона евра, ЕУ је обезбедила 20 милиона евра, док су остатак средстава обезбедили Влада Републике Србије преко Министарства заштите животне средине и локалне самоуправе из свог буџета.

- Регионални центар у Суботици испуњава све европске стандарде за управљање отпадом, а њиме су покривени град Суботица и општине Бачка Топола, Мали Иђош, Кањижа, Сента, Чока и Нови Кнежевац са 260.000 становника. Министарство заштите животне средине је обезбедило 3,2 милиона евра за набавку наопходне опреме, чиме су се стекли услови за повећање капацитета сакупљања и транспортовања отпада из локалних самоуправа, а самим тим и количина отпада која се допрема у ова постројења. Захваљујем Делегацији ЕУ и свим нашим партнерима који дају подршку Влади Републике Србије и Министарству заштите животне средине за имплементацију Зелене агенде и испуњење услова из Поглавља 27, што се огледа у зеленим пројектима значајним за унапређење квалитета живота заштитом животне средине – рекао је државни секретар Роберт Јакша.

RJ3Јакша је додао да се значај регионалних центара, који ће се градити широм Србије, огледа у новом приступу управљању отпадом кроз повећање примарне сепарације одвајањем отпада на извору настајања, поновно икоришћење отпада, безбедно депоновање отпада на санитарним депонијама, спречавање загађења у близини река и иригационих канала, превенцију настанка дивљих депонија, као и затварање и рекултивацију постојећих сметлишта.

RJ4