Решавање проблема отпада у Шумадијском округу

Решавање проблема отпада у Шумадијском округу

DJD_1664_resizeДанас је одржан састанак представника град Крагујевац, околних општина и представника Министарства пољопривреде и заштите животне средине по питању организованог планског деловања у систему управљања комуналним чврстим отпадом. Тема састанка била је изградња Регионалног центра за управљање чврстим комуналним отпадом и постизање нулте емисија загађења у наредном периоду.

DJD_1665_resize„Град Крагујевац и представници околних општина донели су одлуку о заједничком удруживању и потписивању будућег споразума о заједничкој сарадњи и регионалном удруживању по питању унапређења система управљања комуналним чврстим отпадом. То је значајна одлука, с обзиром на то, да су обавезе које нам намеће ЕУ да се удружујемо, да срађујемо и да плански радимо циљеве и пројекте како би овај систем унапредили. У систему заштите животне средине, управљање отпадом препознато је као једна од изузетно важних делатности. Правилно управљање отпадом је нешто на шта нас обавезује законска регулатива и регулатива ЕУ“, рекла је Радмила Шеровић, начелник одељења за управљање отпадом у Министарству пољопривреде и заштите животне средине.

DJD_1674_resizeМинистарство ће свим својим расположивим капацитетима помоћи овом региону и граду Крагујевцу на изналажењу најбољег модела финансирања пре свега из ЕУ фондова, како би се поставила одговарајућа инфраструктура за сакупљање и одлагање чврстог комуналног отпада. То подразумева и изградњу постројења за коришћење отпада за добијање електричне или топлотне енергије, што значи да у дугорочном периоду треба донирати изградњу и таквих постројења одговарајућих капацитета.