Решава се велики еколошки проблем у Пожеги, министарка Вујовић обишла радове

Požega Vujović deponija

Решава се велики еколошки проблем у Пожеги, министарка Вујовић обишла радове

Највећи еколошки проблем општине Пожега, несанитарна депонија на седам хектара у Годовику, поред реке Ђетиња, решава се после више деценија. Министарство заштите животне средине доделило је општини Пожега средства на Јавном конкурсу за суфинансирање реализације пројекта санације и рекултивације депоније, а радове на санирању депоније данас је обишла министарка заштите животне средине Ирена Вујовић, заједно са председником општине Ђорђем Никитовићем.

Požega Vujović deponija 8„Драго ми је што могу да кажем да данас у Пожеги решавамо велики еколошки проблем и што увелико теку радови на санирању несанитарне депоније. Прошлог лета, на овој депонији је замало дошло и до велике еколошке катастрофе, када је избио пожар великих размера. Оно што је такође важно јесте то што ћемо чишћењем и санирањем ове депоније, очувати и реку Ђетиња, која је после сваке веће кише била затрпана смећем јер је повлачила отпад са депоније. Клисура Ђетиња, да подсетим, проглашена је крајем јуна за Предео изузетних одлика и заштићено је подручје треће категорије “, истакла је министарка Вујовић.

У првој фази радова на санирању депоније у Пожеги, који ће бити готови до краја године, раде се припремни радови и убрзано отплињавање. Након тога, приступиће се радовима на прерасподели маса, то јест формирању нове касете отпада са стабилним косинама и формирању приступног пута на телу депоније те извођењу радова на изградњи ободног канала и система за прикупљање процедне воде.

Požega Vujović deponija 5„Општина Пожега већ одвози отпад на регионалну депонију Дубоко и то је оно на чему и Министарство интезивно ради: и на изградњи зелене инфраструктуре и на санирању депонија. Посвећено радимо на изградњи шест регионалних центара и са великим задовољством могу да најавим да ће овог лета почети радови на изградњи Регионалног центра Каленић. Када је реч о санацији депонија, поред Пожеге, тренутно санирамо и велике несанитарне депоније у Руми, Зрењанину и Шапцу, а прошле недеље смо потписали уговоре са 30 јединица локалне самоуправе за чишћење више од 170 дивљих депонија“, рекла је министарка Вујовић.

Pođega Vujović deponija 4