Регионална сарадња у области очувања биодиверзитета у Југоисточној Европи

Регионална сарадња у области очувања биодиверзитета у Југоисточној Европи

IMG_3965Немачка организација за међународну сарадњу (GIZ) је на дводневној конференцији у Београду покренула регионални пројектат за биодиверзитет са циљем да истражи синергије међу тренутним иницијативама за очување биодиверзитета, да формира циљана партнерства како би се постигли одрживи циљеви и одреди приорите потпројеката који су у развоју. Трогодишњи пројекат под називом „Отворени регионални фондови за Југоисточну Европу - Биодиверзитет“ (ORF BD) финансира немачко Савезно министарство за економску сарадњу и развој (BMZ).

„Србија је одлучна у томе да заустави губитак биодиверзитета и да улаже средства да се успостави и пусти у рад функционалан информациони систем за биодиверзитет као главни алат за праћење за будућност, а у контексту регионалних процеса као што су Стратегија Југоисточна Европа 2020 и Стратегија Европске Уније за Дунавски регион“, рекла је државни секретар Mинистарства пољопривреде и заштите животне средине Стана Божовић у свом уводном обраћању.

Божовић је истакла да Србија улаже средства у успостављање и вођење функционалног информационог система, што представља кључну основу за будући мониторинг, као и да је добро осмишљена идеја креирања политике засноване на доказима, из тог разлога посебно стало да истражимо могућности даљег унапређења сарадње у заштићеним подручјима и екосистемима у прекограничном контексту.

„Упркос великом напорима које смо уложили у усклађивање нашег законодавства са прописима ЕУ, губитак биодиверзитета се наставља. С обзиром да су наши животи и важни екосистеми на регионалном нивоу и даље угрожени, дошло је време да удвостручимо наше напоре. Уобичајеним деловањем нећемо значајно допринети постизању глобалног циља смањења губитка биодиверзитета. Потребно је постићи максималну синергију између мера у области климатских промена и биодиверзитета. Принципи очувања биодиверзитета треба да постану део стратешке политике у Србији што је велики изазов и веома важан задатак за нас“, закључила је државни секретар.

Генерални секретар Савета за регионалну сарадњу (RCC) Горан Свилановић је на обележавању почетка пројекта рекао да је Савет опредељен да ради на томе да се питања очувања животне средине, а тако и саме заштите биодиверзитета решавају на ефикасан начин. Савет ће урадити све што је у његовој моћи да се стандарди процене климатских ризика уведу у законске прописе, планирање, инжињерство и грађевинарство, јер ће се њима ублажити главни ризици од непогода и опасности од климатских промена у контексту развоја инфраструктуре у Југоисточној Европи.

Вођа пројекта ORF BD Габријеле Рехбауер нагласила је да је регионална сарадња на очувању биодиверзитета неопходна с обзиром на то да „врсте и станишта не знају за границе“ и рекла да упркос томе што је логичност регионалне сарадње очигледно неопходна, превођење те логике у одржив процес и резултате представља дугорочан посао и изискује јаке институционалне и организационе структуре. Рехбауер је такође нагласила и да економска вредност услуга екосистема још увек није довољно испитана, што значи да доносиоци одлука очување биодиверзитета не посматрају као приоритетно питање.