''Развој политике у области климатских промена у контексту међународних и ЕУ процеса''

''Развој политике у области климатских промена у контексту међународних и ЕУ процеса''

naslovna klimatskeДржавни секретар Министарства пољопривреде и заштите животне средине мр Стана Божовић обратила се данас на радионици под називом „Развој политике у области климатских промена у контексту међународних и ЕУ процеса“. Ову радионицу посвећену климатским променама заједнички су организовали Министарство пољопривреде и заштите животне средине и Програм УН за развој у оквиру пројекта “Други национални извештај Републике Србије према Оквирној конвенцији УН о промени климе”.

„Промене климе представљају један од кључних проблема свременог доба, који све више утиче на креирање националних, регионалних и међународних агенди, али и циљеве и начине развоја. Суочавање са и решавање овог проблема представља један од највећих међународних изазова. Ипак, верујемо у консензус међународне заједнице следеће године у Паризу, а држава Србија ће, у складу са својим могућностима, допринети постизању овог косензуса. Зато Министарство, у сарадњи са релеватним институцијама Владе, ради на идентификацији могућности за смањење емисија гасова са ефектом стаклене баште до 2030. године и исте ће доставити Оквирној конвенцији УН о промени климе, до краја марта 2015. године“, рекла је државни секретар Божовић.

foto 1 kilimatskeДржавни секретар је истакла да ова активност представља за Србију један од кључних изазова, јер национално утврђена смањења емисија морају бити остварива, како би Влада Србије и у овој област показала озбиљност и одговорност и истовремено разумевање проблема.

„Правовремено и адекватно испуњење обавеза према међународној заједници један је од наших примарних циљева, што потврђује и данашњи семинар на коме желимо да упознамо најширу јавност о статусу припреме Друге националне комуникације и Првог двогодишњег извештаја, чија израда је и обавеза према УН Конвенцији. Верујемо да ће ова документа, која ће бити завршена током 2015, обезбедити јасну слику о тренутним емисијама гасова са ефектом стаклене баште и визији развоја Србије у средњорочном и дугорочном периоду“, нагасила је Божовић и подсетила да је Влада Републике Србије препознала важност ове теме и основала основала Национални савет за климатске промене у новембру месецу.

foto 2 klimatskeРадионица је окупила представнике надлежних институција, локалне самоуправе, пословног сектора и организација цивилног друштва, ради разматрања политике климатских промена у контексту испуњавања међународно преузетих обавеза, као и обавеза које проистичу из процеса приступања Европској унији. Радионица је пружила могућност свим заинтересованим странама да се боље упознају са елементима Другог националног и Првог ажурираног извештаја Републике Србије према Оквирној конвенцији УН о промени климе, као и суштинским елементима планирања будућег развоја у контексту смањења емисија гасова са ефектом стаклене баште и прилагођавања на измењене климатске услове. Такође, разматрене се и политике климатских промена у контексту испуњавања међународно преузетих обавеза, конференција у Лими и Паризу. Могућности програмирања и финансирања активности у области климатских промена, посебно у контексту мера сузбијања и прилагођавања на измењене климатске услове биће представљање.

На радионици су представљене и активности Министарства у области климатских промена, у начелу, као и активности на конкретним пројектима Министарства и то: “Успостављање система за мониторинг, извештавање и верификацију (MRV) за успешну имплементацију Система трговине емисијама Европске уније (EU ETS)”, финансиран из предприступног фонда ЕУ (IPA) и то програмирања за 2012 и регионалног пројекта „Low Carbon in South-East Europe, LOCSEE)“.