Разумем забринуте грађане, али не и политикантство

Разумем забринуте грађане, али не и политикантство

Разумем забринуте грађане, али не и политикантство

Министарка заштите животне средине Ирена Вујовић изјавила је данас да разуме све грађане који су искрено забринути за стање животне средине у Србији, али не и политиканство и оне који манипулишу овако важном темом око које би сви, чије су намере часне, требало да буду уједињени.

"Верујем да су неки грађани дошли на протест, јер их искрено занима како да се смањи загађеност ваздуха, земље, воде и увек сам отворена да са њима разговарам. Међутим, јасно је да једну групу људи инструишу пропали политичари бившег режима, којима је једини циљ да поново дођу на власт. То јасно доказују увреде и псовке које су узвикивали на рачун председника Вучића, председнице Владе и министара. То доказује и присуство опозиционих лидера, који на изборима не могу ни цензус да пређу, али зато мисле да кријући се иза лажне бриге за животну средину могу на брзину да политички профитирају.

У екологији која је, на жалост, и глобални проблем, нема брзих и лаких решења. Проблеми које решавамо нису нови, постоје дуже од 30 година, а многе Владе су за то одговорне, укључујући и нашу. Међутим, оно што нас разликује, јесте то што се ова Влада труди и ради, док они у своје време, кад су за то имали прилику, нису урадили апсолутно ништа. Једина брига им је била да напуне сопствене џепове, јер да су ишта урадили, ми сада не бисмо решавали деценијске проблеме.

У последњих годину дана, готово да нема града и општине у којима се не спроводе „зелени“ пројекти. За кратко време, много је урађено. Мењају се стари котлови, па чак и читаве топлане како би се омогућио прелазак на еколошки прихватљивије енергенте и смањило аерозагађење. Реализују се пројекти пошумљавања, субвенционише куповина еко возила, а тренутно спроводимо и највећу акцију чишћења до сада, у склопу које ћемо у септембру очистити 500 дивљих депонија широм Србије. Затварамо несанитарне депоније, попут Стањевине у Пријепољу, градимо трансфер станице у којима ће се отпад претоварити и возити на санитарне депоније или у регионалне центре. Припремамо пројекте за осам нових регионалних центара у којима ће отпад бити третиран по најсавременијим стандардима. За неколико година, рачунајући пројекте свих министарства у Влади, Србија ће добити око 100 пречистача отпадних вода.

Зато, онима који користе екологију како би рушили власт, могу да поручим да им неће успети, јер грађани не поклањају поверење онима који само критикују без понуђених решења, већ људима који раде, решавају проблеме и имају резултате.

Искрено забринутим грађанима који су дошли на протест желим да кажем да смо одлучни у томе да решимо све нагомилане проблеме са којима се суочавамо и да ће их Министарство најбоље информисати шта је до сада урађено и какви су планови за наредни период. Све их позивам да се укључе, јер сви морамо заједно да радимо како бисмо унапредили стање животне средине.

Наше амбиције за ову област су велике, а наша визија је зелена Србија, која се развија на одржив начин. И такав развој Србије не могу да зауставе они који еколошке теме користе да манипулишу грађанима и на томе заснивају своју политичку кампању. Они су пропустили своју шансу да ураде нешто за екологију и за Србију“.