Расписан јавни позив за замену котлова у топланама и јавним установама, на располагању додатна средства за чистији ваздух

Ирена Вујовић

Расписан јавни позив за замену котлова у топланама и јавним установама, на располагању додатна средства за чистији ваздух

У циљу унапређења квалитета ваздуха, Министарство заштите животне средине расписало је још један јавни позив за локалне самоуправе, за суфинансирање пројеката набавке, замене, реконструкције и санације котларница за грејање у 2023. години.

Министарка заштите животне средине Ирена Вујовић наводи да је ово други јавни позив у овој години, расписан како би се градовима и општинама ставила на располагање додатна средства за пројекте замене котлова, којима се директно утиче на бољи квалитет ваздуха.

„Унапређење квалитета ваздуха један je од главних приоритета Владе Србије и Министарства које водим, а подршка оваквим пројектима је значајна мера у борби против аерозагађења. Јавне конкурсе за замену котлова у топланама и јавним установама расписујемо већ трећу годину заредом и трудимо се да у ове сврхе из године у годину одвајамо све већа средства. Ове године смо већ расписали конкурс у фебруару, а јавним позивом који је данас расписан уложићемо додатна средства у замену дотрајалих котлова на мазут и угаљ, котловима на еколошки прихватљивије енергенте“, рекла је Вујовић.

Вујовић је рекла да је, поред 220 милиона динара који су почетком године уложени у суфинансирање замене котлова широм земље, овим јавним позивом обезбеђено још 120 милиона. Она је позвала градове и општине да брзо реагују и поднесу захтев за суфинансирање до 28. Септембра.

„Позивам локалне самоуправе да искористе прилику и кандидују квалитетне пројекте, како би већ у наредној грејној сезони могли да обезбедимо чистији ваздух и животну средину за грађане“, поручила је Вујовић.