Проглашена још два заштићена подручја: „Дубочка пећина – Гаура Маре“ и „Вражји камен – Просечник“

Vražji kamen 2

Проглашена још два заштићена подручја: „Дубочка пећина – Гаура Маре“ и „Вражји камен – Просечник“

Влада Србије донела је одлуку да се под заштиту ставе два споменика природе „Дубочка пећина – Гаура Маре” на територији општине Кучево и „Вражји камен – Просечник“ на територији општине Трговиште.

 

Заштитом „Дубочке пећине - Гаура Маре“ обезбеђује се очување jединственог геоморфолошког феномена. Пећина је дужине 2.734 метра, простире се на 16 хектара, један је од ретких спелеолошких објеката вредан пажње, уз присуство атрактивног пећинског накита, станиште је пет врста слепих мишева и 25 врста артроподске фауне.

Gaura Mare 1Споменик природе „Вражји камен – Просечник“ заузима површину од преко 31 хектара, а налази се у долини реке Пчиње, у простору за који је доказано да је један од центара геодиверзитета и биодиверзитета. Регистровано 44 врста птица, што је 12,2 % од укупног броја птица Србије. Овај предео је изузетна природна вредност геоморфолошког карактера са стеновитим одсецима, пример је секундарног развоја селективне ерозионе морфологије у речној долини. Уписан је у Инвентар објеката геонаслеђа Србије (2005) као Ђавољи камен – Објекти геоморфолошког наслеђа - Ерозивни облик рељефа. На Вражјем камену изнад Просечника налази се црква Свете Богородице из друге половине 14. века са остацима објеката и инфраструктуре који су били део црквеног комплекса.