Приступање Европској Унији у области заштите животне средине и улога јединица локалне самоуправе

Приступање Европској Унији у области заштите животне средине и улога јединица локалне самоуправе

DSC_0034Министарство пољопривреде и заштите животне средине Србије и Стална конференција градова и општина (СЦГО) организовaли су данас у Београду конференцију "Приступање ЕУ у области заштите животне средине и улога јединица локалне самоуправе".

Циљ конференције био је упознавање представника локалних власти с процесом приступања ЕУ у области заштите животне средине, односно изазовима и шансама које тај процес доноси градовима и општинама у Србији. На конференцији је осим приказа самог процеса приступања и искустава других земаља у тој области, било и дискусије о управљању отпадом, управљању комуналним водама, као и о правним актима из домена заштите животне средине.

„Министарство ускоро креће у директне контакте са локалним самоуправама, даћемо пуну подршку у реализацији пројеката, нарочито у области животне средине“, рекле је Божовић.

DSC_0028Скуп је пружио могућност да се успостави чвршћа сарадња измедју најважнијих партнера у области заштите животне средине у процесу приступања Европској унији.

„Кренули смо са процесом припрема и усклађивања, када су у питању закони из области животне средине. Доста ствари је урађено, постоје помаци, али смо ми као држава свесни да имамо јако пуно задатака, обавеза и проблема, али и тога који су нам циљеви и у том правцу радимо. Ми пуним капацитетом идемо ка ЕУ, али питање животне средине није питање једног министарства, већ питање целе државе и целог друштва. Потребан је дијалог и сарадња свих који учествују у процесу, државе, локалних самоуправа, привреде, невлдаиног сектора“, истакла је државни секретар.

Ова конференција је организована у оквиру пројекта ЕНВАП и програма "Подршка локалним самоуправама у Србији у процесу европских интеграција", који финансира Краљевина Шведска.