Представљен први нацрт Програма за заштиту ваздуха

Представљен први нацрт Програма за заштиту ваздуха

Представљен први нацрт Програма за заштиту ваздуха

Први нацрт Програма за заштиту ваздуха у Републици Србији са акционим планом представљен је данас у оквиру треће по реду конференције, које се организују са циљем да се омогући шира консултација о овој важној теми са свим заинтересованим странама.

Три јавне консултације одржане су до сада у оквиру пројекта ИПА 2014 „Развој оквира за усклађивање са законодавством ЕУ у области ваздуха, хемикалија и хоризонталних питања“.

Помоћница министарке заштите животне средине Александра Имширагић Ђурић истакла је да се јавне консултације обављају у складу са Законом о државној управи и са Законом о планском систему.

- Министарство спроводи консултације са свим заинтересованим странама од почетка овог процеса, укључујући друге државне органе, релевантна удружења цивилног друштва, стручну јавност. У овој завршној фази потребно је да наставимо да радимо истим темпом и да активно дамо кључни печат у завршним корацима који нас очекују у новембру - рекла је Имширагић Ђурић.

Циљ документа је да дефинише циљеве за бољи квалитет ваздуха ваздуха и мере за њихово постизање, као и да пружи основу за даљи развој и усвајање подзаконских аката и наставак примене европског законодавства у области заштите ваздуха.

Прва конференција на тему припреме нацрта Програма одржана је у априлу ове године и дала је прелиминарне налазе са пројекцијама за два сценарија, док је конференција у септембру представила резултате и пројекције свих сценарија који нуде опције за решавање преосталих жаришта са проблемима квалитета ваздуха, заједно са проценом улагања и анализом исплативости.

Пројектни менаџер задужен за питања заштите животне средине и климатске промене из Делегације ЕУ у Србији Антоан Авињон, напоменуо је да је загађење ваздуха озбиљан проблем у Европи и свету, али политике везане за бољу животну средину и чисти ваздух функционишу, јер је у неколико протеклих деценија у Европи квалитет ваздуха побољшан.

Имширагић Ђурић је нагласила да је јавност позвана да се укључи у дискусију о Нацрту, који ће се након консултација поновно допунити и дорадити. Нацрт, је доступан на интернет страници Министарства заштите животне средине и на страници самог пројекта, а у року од 15 дана по завршетку јавних консултација биће објављен и извештај.

Предлози и препоруке учесника на нацрт Програма за заштиту ваздуха у Републици Србији са акционим планом, као и додатна питања шаљу се на PZV-sugestije@eas3.rs.

Након допуне Нацрта предлозима заинтересоване јавности, у плану је организовање јавне расправе.