Представљен пројекат „Воли свој отпад“

Представљен пројекат „Воли свој отпад“

Министар заштите животне средине Горан Триван присуствовао је данас представљању пројекта француске организације „Воли свој отпад“ у вези рециклирања и поновног коришћења вишкова хране као органског отпада, који је уприличила организација „Миксер“ са Програмом за развој Уједињених нација у оквиру пројекта „Платформа за циркуларну економију и одрживи развој у Србији“. Пројекат „Воли свој отпад“ представила је директорка Жилијет Франке на неформалном ручку којем су присуствовали и угоститељи познатих београдских ресторана.

Жилијет Франке пренела је идеје и искуства организације „Воли свој отпад“, истичући да је дијалог са приватним сектором добра основа да се учини искорак ка рационалном и економски оправданом третирању вишкова хране као биоградибилног отпада, и нагласила спремност да добра искуства ове француске организације пренесе и Србији.

Министар Триван је у обраћању учесницима нагласио да се мора храном рационално управљати, и пронаћи начин да се помогне онима који је немају довољно, као и да третирање органског отпада представља значајан сегмент у развијању зелене економије базиране на отпаду као ресурсу. „У области одрживог управљања отпадом, третирање и одрживо коришћење вишкова хране је питање о којем би такође требало размишљати на практичан начин. Договори свих у процесу настајања и третирања вишка хране је не само еколошки оправдан, већ и хуман процес“, нагласио је Триван. Он је изразио спремност Министарства да подржи овакве идеје и пројектне активности које доприносе развијању и унапређењу прераде, рециклаже и поновног коришћења органског отпада.