Представљен пројекат „Унапређење међусекторског управљања земљиштем кроз смањење притиска на земљиште и планирање коришћења земљишта“

Представљен пројекат „Унапређење међусекторског управљања земљиштем кроз смањење притиска на земљиште и планирање коришћења земљишта“

IMG_5627Мр Стана Божовић, државни секретар Министарства пољопривреде и заштите животне средине отворила је данас састанак поводом представљања пројекта „Унапређење међусекторског управљања земљиштем кроз смањење притиска на земљиште и планирање коришћења земљишта“. Поред државног секретара на скупу су се обратили Пјер Карло Сандеj, представник Регионалне канцеларије за Европу Програма Уједињених нација за животну средину и Филип Радовић, директор Агенције за заштиту животне средине.

''Ово представља важан скуп и пројекат, како за Министарство пољопривреде и заштите животне средине, тако и за Републику Србију. Република Србија, као и остале земље у региону, суочава се са великим бројем проблема у области животне средине и ресорно Министарство је веома активно у решавању тих проблема. Један од начина јесте и имплементација великог броја пројеката из области заштите животне средине, кроз Одељење за планирање и управљање пројектима'', истакла је државни секретар мр Стана Божовић.

Полазна основа за реализацију пројекта је израда ''Националног акционог плана ублажавања последица суше и деградације земљишта, према Конвенцији Уједињених нација за сузбијање деградације земљишта'', који је у завршној фавршној фази.Компоненте пројекта су: оспособљавање институционалног, политичког и научног окружења за дугорочно интегрисано управљање коришћењем земљишта; управљање природним ресурсима у Србији и развој капацитета кроз подизање еколошке свести.

DSC02474''Циљ овог пројекта је смањење притисака на земљиште као природни ресурс, кроз заустављање даље деградације земљишта и спровођење мера ремедијације у Републици Србиjи. Пројекат се реализује у сарадњи са Агенцијом за заштиту животне средине и Програмом Уједињених нација за животну средину и финансиран је од Глобалног фонда за заштиту животне средине.Предвиђено време за реализацију пројекта је три године'', нагласила је Божовић.

Државни секретар мр Стана Божовић позвала је све заинтересоване отенцијалне донаторе да се одазову како би својим средствима помогли проширењу активности из области заштите животне средине, а везаних за реализацију овог пројекта.

Презентацију пројеката у области заштите животне средине - Санација и ремедијација земљишта можете преузети овде.