Представљен Нацрт извештаја о стању живе у Републици Србији

Представљен Нацрт извештаја о стању живе у Републици Србији

IMG_20180320_105745_288У Београду су данас представљени резултати двогодишњег пројекта „Прелиминарна процена стања за имплементацију Минамата конвенције о живи у Републици Србији “ , који је реализовало  Министарство заштите животне средине у сарадњи са Програмом УН за развој (УНДП) и уз подршку Глобалног фонда за животну средину.

Министар заштите животне средине Горан Триван je на представљању Нацрта извештаја о стању живе у Србији,  захвалио на подршци коју УНДП даје кроз овај и друге пројекте на унапређењу животне средине у Србији. „Овакви пројекти су подршка Министарству заштите животне средине и свим надлежним институцијама  како би пратили светске стандарде и иновације и унапредили управљање хемикалијама и живом. Жива, која има изузетно штетно дејство на животну средину и здравље људи је парадигма борбе против загађења и загађивања као и злочина који се врше против животне средине у Србији, као што је  одлагање опасног отпада. Сви они који су  противзаконито управљали опасним отпадом биће кажњени. “ рекао је министар Триван и најавио одузимање дозвола оним оператерима који се баве криминалним потхрањивањем опасног отпада а  добили су дозволу да њим законито управљају.

IMG_20180320_125315_219Заменица сталне представнице УНДП Србија Стелиана Недера позвала је све у Србији да заједно учине све што могу како би проблем живе постао прошлост. Она је казала да УНДП у 42 државе широм света спроводи пројекте у вредности од 54 милиона долара, којима се пружа подршка решавању приоритетних проблема. „Ми пружамо подршку изради првог извештаја о живи у Србији и паралелно са израдом тог извештаја започет је и процес припреме националног профила живе", казала је Стелиана Недера.

Пројектом „Прелиминарна процена стања за имплементацију Минамата конвенције о живи у Републици Србији“, који је први пут свеобухватно сагледано стање управљања живом у Србији, утврђена је спремност Републике Србије да имплементира све међународне обавезе прописане одредбама Минамата конвенције, као и приоритетне области за решавање у вези са управљањем живом у нашој земљи.

Управљање хемикалијама једно је од најзначајнијих питања у области заштите животне средине, где се истиче регулисање управљања живом као материје која има изузетно штетно дејство на животну средину, безбедност и здравље људи. Минамата конвенција о живи је међународни акт којим се регулише управљање живом коју је Република Србија потписала 2014. године, и од тада предузима низ активности на припремама за ратификацију Конвенције и преузимање прописаних обавеза.