Представљен Извештај  о раду Министарстава пољопривреде и заштите животне средине

Представљен Извештај  о раду Министарстава пољопривреде и заштите животне средине

20151124_110846Данас су у Народној Скупштини Србије члановима Одбора за заштиту животне средине представљени Извештаји о раду Министарства за претходни период, као и Извештај Европске комисије у делу који се односи на Поглавље 27 – животна средина и климатске промене.

„Област животне средине у Србији у последње две године забележила је значајне помаке и из “црвене” области прешла и “зелену”. То потврђује и чињеница да је ЕК спремна да предложи Савету земаља ЕУ да се Поглавље 27 отвори без почетних мерила“, изјавила је данас државни секретар Министаства пољопривреде и заштите животне средине Стана Божовић.

Божовић је подестила да је ресорно министатство тада морало да решава више од 2.000 проблематичних пројеката за шта није постојао јасан мониторинг извештаја за утрошена средства и пројекти су финансирани на начин који није омогућавао испуњавање обавеза и стандарда животне средине за управљање отпадом и отпадним водама.

20151124_110804Министарство је, како је нагласила, решило 80 одсто свих проблематичних пројеката који су финансирани из фондова ЕУ, а спроводи и инфратсруктурне пројекте вредне 100 милиона евра.

“Тиме смо повратили поверење и показали да имамо капацитете да добро управљамо новцем”, рекла је државни секретар Божовић.

Представници министаства указали су да су предвиђена средства за израду пројеката санације депонија, а да је потребно да се убрза отварање регионаних центара за одлагање отпада. У Србији укупно има 156 општинских несанитарних легалних депонија, за 28 су урађени Пројекти санације и рекултивације, док је на 12 започета имплементација пројеката.