Позив за достављање предлога и сугестија поводом израде Нацрта програма заштите ваздуха у Србији са акционим планом

Позив за достављање предлога и сугестија поводом израде Нацрта програма заштите ваздуха у Србији са акционим планом

Прва конференција, на којој су представљени почетни кораци у процесу израде Нацрта Програма заштите ваздуха у Републици Србији са акционим планом, који се израђује уз подршку Европске уније у оквиру пројекта ИПA 2014 „Развој оквира за усклађивање са законодавством ЕУ у области ваздуха, хемикалија и хоризонталних питања“ одржана је 16.04.2021. године.

Нацрт Програма заштите ваздуха дефинисаће циљеве квалитета ваздуха и мере за њихово постизање, пружиће основу за даљи развој и усвајање подзаконских аката, као и наставак примене европског законодавства у области заштите ваздуха у Републици Србији. Циљ прве конференције био је да се сви заинтересовани учесници, органи и организације упознају са почетним корацима као и да им се омогући транспарентан приступ и активно учешће у даљим фазама израде овог важног документа.

На конференцији је представљен тренутни статус Нацрта Програма заштите ваздуха у Републици Србији са акционим планом, као и типови и резултати моделовања загађујућих материја у ваздуху са постојећим и додатним мерама. Презентација сценарија и резултати моделирања загађивача ваздуха за Србију 2030 (WEM, WAM-A, WAM-B, WAM-C ) остварени су уз помоћ стручњака на пројекту ЕАS 3 (CITEPA, INERIS, Еxpertise advisors и Alternative consulting).
Позивамо Вас да се активно укључите и у наредних 15 дана упутите своје сугестије, предлоге и препоруке на посебно отворен емаил ради добре обостране комуникације: PZV-sugestije@eas3.rs, како би их могли узети у разматрање у даљим фазама израде Нацрта Програма заштите ваздуха.

Резиме можете преузети овде, као и презентације на српском и енглеском језику.