Потписани уговори за замену котлова у јавним установама и индивидуалним ложиштима

Вујовић

Потписани уговори за замену котлова у јавним установама и индивидуалним ложиштима

Министарка заштите животне средине Ирена Вујовић потписала је данас уговорe са представницима 27 јединица локалне самоуправе за замену котларница у јавним установама и 19 јединица локалне самоуправе за замену индивидуалних ложишта, којима се додељују средства у складу са овогодишњим конкурсом Министарства.

Вујовић 1„И ове године ћемо, у циљу побољшања квалитета ваздуха, спровести значајне пројекте у многим градовима и општинама широм Србије. Посебно бих скренула пажњу да ћемо велике пројекте радити у градовима који бележе прекорачење прописане граничне вредности загађујућих материја у ваздуху. Тако, на пример, у Ваљеву субвенционишемо замену и реконструкцију котларнице у касарни „Војвода Живојин Мишић“, у Нишу конверзију енергента у котларници Универзитета, у Ужицу изградњу гасне контејнерске котларнице у Народном позоришту. Мени је посебно драго што котларнице мењамо и у великом броју школа, вртића, домова здравља широм наше земље, што ће најмлађим и најстаријим суграђанима донети и боље грејање и чистији ваздух“, рекла је министарка заштите животне средине Ирена Вујовић.

У циљу побољшања квалитета ваздуха, МЗЖС је ове године определило 220 милиона динара за суфинансирање замене котлова у јавним установама и 170 милиона динара за суфинансирање замене индивидуалних ложишта.
 

Изузетно значајан пројекат биће спроведен у Ваљеву, где ће Министарство субвенционисати пројекат замене и реконструкције котларнице у касарни „Војвода Живојин Мишић“.

„Овај пројекат је изузетно значајан за град Ваљево, јер се касарна налази у самом центру града и сада ће прећи на даљински систем грејања. Захвални смо Министарству и министарки, што нам помажу да већ трећу годину заредом спроводимо много важних пројеката који се односе на смањење загађења ваздуха у нашем граду. Више од 200 милиона динара смо уложили у последње две године, од реконструкције котла у Градској топлани, преласка са мазута на компримовани гас, преко проширења топловодне мреже и прикључења јавних установа, Завода за јавно здравље, Националне службе за запошљавање и Историјског архива, до конкурса који се односе на замену котлова у индивидуалним ложиштима. Нама је значајно да угасимо све котларнице које користе фосилна горива и да пређемо на еколошки прихватљиве енергенте“, рекао је градоначелник Ваљева Лазар Гојковић.

Значајни пројекти спровешће се и у Нишу, где ће бити замењена котларница у згради Универзитета.

„Замена котларнице у Ректорату је јако важна јер је у овом тренутку она највећи загађивач ваздуха у Нишу. Заједно са суграђанима, заменићемо и њихова индивидуална ложишта. Прошле године је замењено 178 индивидуалних ложишта и то је Нишу јако значило јер је смањена емисија штетних гасова. Ове године ћемо наставити овај тренд и верујемо да ћемо кроз коју годину имати потпуно чисту животну средину у граду Нишу. Најважније нам је свима да су грађани задовољни“, навела је градоначелница Ниша Драгана Сотировски.

слика У општини Кула биће замењени котлови на угаљ котловима на гас у Дому здравља и у центру насељеног места што су, како је рекао председник општине Кула Дамјан Миљановић, за ову општину и становнике значајни пројекти.

„Заједнички делујемо са Министарством на пројекту зелене Србије. Ове године 50 домаћинстава ће заменити котлове, што значи да ћемо, рачунајући и претходну годину, у сарадњи са Министарством заменити укупно 300 котлова у индивидуалним ложиштима и 15 котларница у јавном сектору. За заштиту животне средине то значи 1200 тона CO2 мање у ваздуху и ако узмемо да једно дрво компензује 12 килограма CO2 то значи 100 хиљада стабала за једну малу општину као што је Кула. Циљ је да све јавне установе, а остале су само још три на нашој територији, пређу на гас као еколошки прихватљив енергент“, рекао је председник општине Кула Дамјан Миљановић.

Заменик председника општине Тител Богољуб Марковић захвалио је Министарству за субвенционисање пројекта замене котла на гас у предшколској установи „Плави чуперак“.

„Ово је из више разлога битно за нашу општину. Постоји тај финансијски разлог, јер се ми налазимо у трећој категорији развијености и велика средства која долазе са вишег нивоа власти нам јако значе. Наравно, ту је и најважнији разлог због којег и јесмо овде, а то је очување животне средине и бољи квалитет ваздуха у нашој општини“, рекао је Марковић.

Министарство ће субвенционисати и унапређење система грејања у Основној школи „Надежда Петровић“ у Великој Плани. 

„Ово је значајан пројекат за мештане Доње Ливадице где се налази школа и становнике Велике Плане, а већ смо заменили у неколико школа котлове са чврстим горивом еколошки прихватљивијим котловима. Ова сарадња нам значи колико финансијски толико и за заштиту животне средине“, рекао је председник општине Велика Плана Игор Матковић.