Потписан меморандум о сарадњи између Србије и Италије у области заштите животне средине

Потписан меморандум о сарадњи између Србије и Италије у области заштите животне средине

Италија и Србија имају добре односе и намеравају да продубе сарадњу у области заштите животне средине, заједнички решавају еколошке проблеме и промовишу и примене еколошке правце у билатералним, регионалним и глобалним оквирима, поручили су министар заштите животне средине Горан Триван и министар животне средине, копна и мора Републике Италије Серђо Коста.

Министри Горан Триван и Серђо Коста потписали су данас Меморандум о разумевању и сарадњи у области климатских промена, рањивости, процени ризика, прилагођавања на измењене климатске услове и ублажавање негативних ефеката климатских промена, којим започиње нова фаза у односима две земље у области заштите животне средине.

Овим Меморандумом Србија и Италија потврдиле су да остају, и да даље иду путем међусобног приближавања, развијања сарадње и снажења заједничких напора на унапређењу стања животне средине како у националним, тако и регионалним и глобалним оквирима.

У билатералним разговорима два министра разматране су најзначајније теме из области заштите животне средине, а посебно питање заустављања и прилагођавања последицама климатских промена, побољшања квалитета ваздуха, пошумљавања, циркуларне економије, заштите природе и очувања биодиверзитета. Разговарали су и о новом концепту у заштити животне средине – интегралној екологији, која се не ограничава само на заштиту животне средине, већ је инструмент за постизање мира и сарадње.

Министар Горан Триван изразио је захвалност Италији на стручно-техничкој и финансијској подршци Србији у заштити животне средине. Нагласио је да нам је драгоцена подршка Италије, осведоченог пријатеља наше земље и читавог региона, у будућим заједничким активностима које ће допринети постизању европских стандарда и побољшању стања животне средине. Триван је нагласио да ће та сарадња имати своје конкретне видове и донети конкретне резултате. Потврда тога је недавни долазак делегације Министарства одбране Републике Италије - Arma dei Carabinieri  који су у оквиру билатералне сарадње спровели обуку намењену јачању капацитета надлежних органа Републике Србије за борбу против криминала везаног за угрожене дивље врсте.

Изражавајући честитке министру Републике Италије на формирању Владе, он је нагласио да Србија и Италија имају заједничке циљеве и вредности за унапређење животне средине на подручју јужне и југоисточне Европе.

Министар Серђо Коста који је први министар новоформиране Владе Италије у  посети Србији, пренео је поздраве италијанске владе, како је рекао, пријатељској Србији, и најавио да је то само почетак веома интензивне сарадње два министарства и две државе. Коста је посебно нагласио да Италија ставља Србији на располагање своје техничке, оперативне и научне ресурсе, како би наша земља што брже и успешније достигла европске стандарде у заштити животне средине. Србији је место у Европској унији, истакао је, додајући да Италија пружа сву подршку Србији на њеном путу придруживања ЕУ. Додао је да је сарадња на унапређењу животне средине значајна за читав Балкан, јер ствара широке могућности за отварање дијалога који води миру.

Италијански министар је нагласио да су еколошки проблеми Србије и Италије слични. Навео је да Италија има проблем са загађењем ваздуха, као и Србија, и још 19 од 28 земаља ЕУ. Како је рекао, Италија чини велике друштвене и економске напоре да побољша квалитет ваздуха, па је у последњих 15 година уложила 55 милијарде евра у ову област, а само је у саобраћај који је један од највећих фактора загађења, уложила близу 3,7 милијарди евра подстичући коришћење електричних и хибридних возила, гашење котларница, коришћење јавног превоза. Закључио је да је зато и значајно да се Србија придружи ЕУ, како би могла користити механизме за брже и ефикасније решавање еколошких проблема.

Министри су се договорили да ће Србија и Италија заједнички промовисати и применити еколошке правце у билатералним, регионалним и глобалним оквирима, у различитим међународним форматима, од примене самог Меморандума и Споразума о сарадњи два национална парка, преко подршке процесу отварања Поглавља 27, регионалне сарадње у  јужној Европи о којој је било речи током конференције у Београду прошле године, и у оквиру УНЕА где је Србија копредседавајућа у наредне две године.

Своје будуће сусрете министри ће организовати свака четири месеца, како је речено, како би наставили пут развоја и сарадње.

У оквиру дводневне посете министри Триван и Коста посетили су данас Републички хидрометеорлошки завод, где је италијанској делегацији представљен рад и најновији пројекти ове значајне националне институције који су прихваћени у светској метеоролошкој организацији.