Подршка Немачке у заштити животне средине

Подршка Немачке у заштити животне средине

Министар заштите животне средине Горан Триван разговарао је са амбасадором Немачке у Србији Томасом Шибом о сарадњи на заједничким пројектима у области заштите животне средине.

Триван и Шиб посебно су констатовали да сарадња две земље у области животне средине има тренд унапређења  и да је ова област и борба са климатским променама важна у регионалној  сарадњи као и у европским и глобалним оквирима.

Министар Триван је истакао да је Немачка, која је и на COP 25 показала истинско залагање за борбу са климатским променама, важан партнер Србије у области заштите животне средине и на путу евроинтеграција и отварању поглавља 27. Казао је да Министарство заштите животне средине има сарадњу са свим ресорним министарствима у региону јер област животне средине доприноси  политици сарадње, напретка и мира у региону.

Министар је захвалио на подршци Немачке кроз многе пројекте у заштити животне средине. Указао је да нам је драгоцена исказана спремност на подршци у решавању проблема отпада и да нам је важно да у решавању загађења ваздуха кроз гашење индивидуалних котларница које користе фосилна горива, добијемо подршку Немачке кроз механизме ЕУ.

Амбасадор Шиб, рекао је да је животна средина једна од три приоритетне области сарадње Србије и Немачке. Указао је да је у подршци његове земље у овој области, сектор управљања отпадом  препознат као један од приоритетних. То показује, истакао је амбасадор,  договорена подршка  Немачке у  изградњи  регионалних депонија за чвсти отпад у Крушевцу и Врању.