Подршка ЦЕБ-а пројектима заштите животне средине у Србији

Подршка ЦЕБ-а пројектима заштите животне средине у Србији

Министар заштите животне средине Горан Триван са сарадницима састао се данас са делегацијом Развојне банке Савета Европе (ЦЕБ) коју је предводио Витомир Милес Рагуж. Састанку су присуствовали директор Канцеларије за управљање јавним улагањима Марко Благојевић и представници Министарства финансија Владе Републике Србије.

На састанку је разматрана могућност финансирања програма изградње постројења за пречишћавање отпадних вода у Србији, а у складу са критеријумима ЦЕБ-а. На важност одржаног састанка указује чињеница да он представља озбиљан корак ка финансирању кључних пројеката у заштити животне средине Србије.

Министар Триван је, оцењујући овај разговор изузетно значајним, рекао да је Министарство у потпуности спремно за отварање инвестиционог циклуса ради решавања кључних питања у заштити животне средине, пре свега питања пречишћавања отпадних вода и управљања отпадом. Како је рекао министар, у сектору вода за успостављање европских стандарда неопходно је улагање од око пет милијарди евра, што представља изузетну прилику за инвестициона улагања, а истовремено ће донети Србији значајан помак у квалитету животне средине.   „Немам никакве дилеме да ће се решавањем питања прераде комуналних вода и комуналног отпада значајно побољшати стање животне средине у Србији,  јер се тиме посредно утиче и на бољи квалитет хране, на боље здравље грађана. Министарство је у потпуности спремно да крене у њихово решавање, и ми смо потпуно посвећени том циљу“, истакао је Триван.

Он је указао да се заштита животне средине спроводи на основу пројеката, а основни предуслов њихове реализације је израда пројектно-техничке документације, што захтева јачање капацитета Министарства. Уз неопходну финансијску подршку, Министарство ће већ у наредној години снажно кренути са израдом пројектно-техничке документације, најавио је министар, наглашавајући улогу локалних самоуправа у том процесу.

Витомир Милес Рагуж изразио је спремност Развојне банке Савета Европе да помогне Србији у реализацији програма изградње постројења за пречишћавање отпадних вода, истичући да је то не само еколошко, већ и друштвено питање значајно за Србију и регион.

На састанку су представљени законодавни оквир, стратешки планови Србије у области у области прераде отпадних вода, и задаци у оквиру процеса придруживања Европској унији  и отварања Поглавља 27- животна средина и климатске промене .