Поднете пријаве због незаконитог одлагања отпадног муља у Лепеницу: Министарка заштите животне средине Ирена Вујовић поручила да нема заштићених

отпадног муља у Лепеницу

Поднете пријаве због незаконитог одлагања отпадног муља у Лепеницу: Министарка заштите животне средине Ирена Вујовић поручила да нема заштићених

Након позива упућеног инспекцији Министарства заштите животне средине да се са обале реке Лепенице, на подручју града Крагујевца, незаконито одлаже велика количина отпадног муља у реку, министарство је одмах реаговало и послало републичког инспектора на терен.

После извршеног увиђаја инспектор је обавестио надлежне службе града Крагујевца, на челу са градоначелником Николом Дашићем. Службе су у пратњи службеника МУП-а изашле на терен, где су након извршеног увиђаја и сачињеног записника поднеле пријаве против одговорних лица. 

 

Поводом еколошког злочина на реци Лепеници реаговала је и министарка заштите животне средине Ирена Вујовић и поручила да у оваквим случајевима нема повлашћених, нити заштићених. 

 

- Прошло је време када су овакви поступци били толерисани или су пролазили некажњено. Данашњи пример бахатости и неодговорног односа према животној средини и нашим рекама заслужује најстрожу казну, која треба да послужи као пример свима који убудуће помисле да отпадни материјал одложе у реку - истакла је Вујовић.

 

Министарка је навела да очекује да одговорна лица буду најстрожије кажњена и додала да је за адекватно реаговање у оваквим ситуацијама изузетно важна координација свих надлежних институција, што се, како је навела, у случају Лепенице показало као кључно.

 

-Улажемо велика средства и напоре како би заштитили наше реке, а овакви поступци појединаца су недопустиви. Позивам све грађане да чувају животну средину и да пријаве сваки незаконит чин који доводи до њеног нарушавања - рекла је министарка Вујовић.