Почетак програма развоја инвестиција у заштити животне средине

Почетак програма развоја инвестиција у заштити животне средине

img_3063Данас је у Министарству пољопривреде и заштите животне средине одржан први састанак који је означио и почетак трогодишњег програма подршке развоја инвестиција у области заштите животне средине, PEID.

Програм финансира Шведска развојна агенција са преко два милиона евра и подразумева припрему и развој пројектно техничке документације за инфраструктурне пројекте у области управљања отпадом и пречишћавања отпадних комуналних вода за велике градске центре у Србији, попут Новог Сада, Ниша и Крагујевца, који би потом били финансирани из програма претприступне помоћи Европске Комисије. Животна средина из ових фондова тренутно има на располагању 160 000 000 евра развојне помоћи.

Састанку су присуствовали представници Министарства, Шведске развојне Агенције, Делегације Европске Уније у Србији, имплементационе агенције програма EPTISA, као и представници корисника, односно локалних самоуправа, и то града Крагујевца и Ниша.

„За Министарство је овај програм подршке од изузетног значаја, јер ће омогућити наставак инвестиција у заштиту животне средине и достизање европских стандарда у области управљања отпадом и отпадним водама. Пројекти који се тренутно припремају имају вредност од преко 100 000 000 евра, а чине их пречишћавање отпадних вода у Нишу, управљање отпадом у Новом Саду и Крагујевцу, као и припрема тендерске документације за колектор у Лесковцу и линију третмана муља у Шапцу. Министарство ће као резултат овог програма имати спремне велике инфраструктурне пројекте за финансирање из фондова Европске Уније, решиће заостале проблематичне пројекте, подићиће техничке капацитете запослених у ИПА јединици и значајно ојачати међуинституционалну сарадњу између локалних самоуправа, Владе Републике Србије и међународних институција. Србија је научила вредне лекције из прошлости и спремна је да настави са планирањем и спровођењем великих инфраструктурних пројеката из области заштите животне средине“, рекла је др Стана Божовић, шеф преговарачке групе за поглавље 27, животна средина и климатске промене.

Ола Андерсон, директор развојне помоћи Шведске развојне агенције, је истакао дугогодишњу успешну сарадњу Владе Шведске и Владе Републике Србије и пренео очекивања да ће се успешна сарадња наставити и у будућности. ''Сектор заштите животне средине остаје један од кључних приоритета наше сарадње и ми овом приликом желимо да потврдимо нашу посвећеност и подршку Србији у достизању стандарда заштите животне средине који важе у ЕУ. Влада Шведске ће наставити да помаже Србију на путу приступања Европској Унији.''

Холгер Шредер, директор развојне сарадње у Делегацији ЕУ у Србији је истакао да очекује да ће Европска Комисија, након три године паузе у инвестирању у инфраструктурне пројекте заштите животне средине услед постојања проблематичних пројеката, од наредне ИПА године почети да инвестира значајна финансијска средства кроз механизам претприступних фондова. Оно што је најважније јесте да су пројекти зрели, пажљиво испланирани и припремљени, и да постоји јасна преданост Министарства и локалних самоуправа на њиховој успешној имплементацији, а да подршка Делегације Европске Уније неће изостати, као што то ни до сада није био случај.

Потом је присутнима менаџер програма, Јозеф Капка, представио план рада у наредне три године и списак индикативних инфраструктурних пројеката које ће програм подржати у Новом Саду, Нишу, Крагујевцу, Шапцу, Лесковцу, Врању, региону Каленић и региону Бањица.

Драган Костадинов, регионални директор EPTISA, која имплементира програм, захвалио се на указаном поверењу и позвао присутне да заједно са тимом из компаније посете успешне велике инфраструктурне пројекте из области заштите животне средине које је EPTISA спроводила у региону, у првом реду Хрватској, Румунији и Бугарској, а који могу помоћи Србији у што квалитетнијој припреми и спровођењу пројеката.

Радомир Николић, градоначелник Крагујевца, се захвалио Министарству и Шведској развојној агенцији на досадашњој помоћи и истакао да оно што су пројекти за Министарство и донаторе, да је то живот за грађане на локалном нивоу. ''Грађани Крагујевца су грађани света, и ми желимо да им омогућимо животни стандард и квалитет који је заступљен у развијеним земљама. Из тог разлога Крагујевац жели да што пре реши питање управљања отпадом и пречишћавања отпадних вода.''

Милош Банђур, заменик градоначелника Ниша се захвалио Министарству и Шведској развојној агенцији на подршци која се пружа граду Нишу током целог процеса припреме пројекта за финансирање из претприступних фондова ЕУ, а који се у првој мери тиче пречишћавања отпадних вода града Ниша и заштите водних ресурса реке Нишаве. Пројекат пречишћавања отпадних вода у Нишу биће највећи инфраструктурни пројекат који је до сада подржала Европска Комисија у Србији.