Почело чишћење Потпећког језера

Почело чишћење Потпећког језера

Почело чишћење Потпећког језера

У циљу решавања проблема на Потпећком језеру и уклањања велике количине пливајућег отпада који се, услед падавина накупио код бране „Потпећ“ на Лиму, данас су почели радови на његовом чишћењу. Радове спроводи ЈВП „Србијаводе“ у сарадњи са ЈП „Електропривреда Србије“, које ће пружити сву потребну логистичку подршку на акумулацији.   На терену се налазе државни секретар Министарства заштите животне средине Александар Дујановић и екипе ЈВП „Србијаводе“ на челу са директором тог предузећа Гораном Пузовићем.

Александар Дујановић је истакао да овај проблем није од јуче, већ се ради о дугогодишњем проблему и додао да ће решавање проблема са дивљим депонијама ове године бити приоритет министарства. Дујановић је захвалио ЈВП „Србијаводе“ чије ће екипе извести радове на чишћењу језера.

-Да би се дугорочно решио проблем отпада на Лиму и Дрини потребна је сарадња са Црном Гором и Босном и Херцеговином, чијим смо ресорним министарствима упутили предлог споразума о сарадњи. У Министарству заштите животне средине смо мање од три месеца и планирамо озбиљније да се бавимо оваквим проблемима. Почели смо мапирање дивљих депонија поред реке, а недавно смо затворили и несанитарну депонију Стањевине у Пријепољу – рекао је Дујановић.

Он је најавио да ће ове године почети изградња трансфер станице у Новој Вароши и додао да су пребачена средства у износу од 96 милиона динара за санацију клизишта и проширење тела регионалне депоније Дубоко у Ужицу, у коју ће бити транспортован отпад из Потпећког језера.

Горан Пузовић, директор ЈВП „Србијаводе“, осврнуо се на план чишћења и временске услове за ово доба године.

-План је да се, уколико временски услови дозволе, чишћење заврши у року од три недеље, а сав отпадни материјал којег има преко седам и по хиљада кубика треба да се транспортује на регионалну депонију „Дубоко“ код Ужица, што условљава синхронизaцију и са другим државним органима како бисмо несметано могли да радимо. Поштујемо све законе из безбедности саобраћаја и гледамо да са еколошке стране урадимо све на прави начин. Чишћење је условљено и временским условима, али наш задатак је да, уз помоћ ове тешке механизације и ових вредних људи, у што је могуће краћем року отпад уклонимо да језеро поново буде чисто и зелено – рекао је Пузовић.