Пето заседање страна потписница Протокола о води и здрављу – о кључним питањима заштите животне средине и здравља људи

Пето заседање страна потписница Протокола о води и здрављу – о кључним питањима заштите животне средине и здравља људи

Министар заштите животне средине Горан Триван учествовао је данас у раду Петог заседања страна потписница Протокола о води и здрављу која се од 19. до 21. новембра 2019. године одржава у Београду. Ова конференција на високом нивоу окупила је преко 50 високих делегација земаља чланица Светске здравствене организације (WHO) и Економске комисије Уједињених нација за Европу (UNECE), како би представили напредак у остваривању циљева Протокола о води и здрављу, у светлу спровођења циљева одрживог развоја у Паневропској регији.

Протокол о води и здрављу као међународни уговор представља снажно средство и јединствени механизам за обезбеђивање адекватног приступа здравој пијаћој води и санитарним условима за све. Значај ових питања за нашу земљу која је усвојила закон о ратификацији Протокола о води и здрављу 2013. године, потврдила је председница Владе Републике Србије Ана Брнабић, која се обратила на отварању заседања. Она је нагласила да је заштита животне средине једна од најзахтевнијих тема у процесу евроинтеграција, и истовремено област која захтева највећа улагања у Србији.  Наглашавајући да је наша земља започела озбиљан, захтеван и скуп посао на успостављању система за прераду отпадних вода и снабдевање пијаћом водом, навела је више пројеката који су у току, и који ће обезбедити пречишћавање отпадних вода и квалитетну пијаћу воду.

Питање доступности чисте пијаће воде, одрживо коришћење воде као природног ресурса и обезбеђивање квалитета воде, кључна су питања заштите животне средине и здравља људи, због чега се Министарство заштите животне средине озбиљно посветило раду на остваривању ових циљева, имајући у виду да је приступ здравој води и санитарним условима основно људско право, рекао је министар Горан Триван на Конференцији.

Указујући да је постизање европских стандарда у области вода један од приоритетних задатака, он је нагласио да Министарство интензивно ради на усклађивању домаће легислативе са легислативом ЕУ у овој области, и додао да је за постизање савремених стандарда у области вода неопходно да се у наредне две деценије успостави 359 система за пречишћавање отпадних вода у вредности од око 5,6 милијарди евра.

Министар је навео примере добре праксе у примени циљева Протокола о води и здрављу у Србији, које је Министарство реализовало с циљем да обезбеди једнак приступ хигијенски исправној  води за пиће и санитарним условима. Пројектом Министарства који је реализован уз подршку италијанског Министарства за животну средину, копна и мора, урађена је анализа и процена хигијенске исправности воде за пиће и санитарних услова у 245 сеоских школа на подручју тринаест општина у оквиру два региона централне Србије, на основу чега су испланиране инвестиције за помоћ школама које нису задовољиле европске стандарде. Такође, завршен је пројекат на основу којег је утврђен Акциони план са мерама које су усмерене и на локални и на национални ниво.

Министар Горан Триван је истакао да су овакви пројекти потребни како бисмо планирали неопходне кораке, али они неће бити успешни без промене стања свести грађана, и додао да је Србија земља сиромашна површинским водама, због чега морамо према овом драгоценом ресурсу да се односимо с пажњом, рационално и штедљиво.  Министарство ће се уз подршку таквог јавног мњења у наредним годинама ангажовати на успостављању система за прераду отпадних вода, који ће заједно са другим резултатима, створити сасвим ново, чисто лице Србије, закључио је Триван.

На отварању заседања, поред премијерке Ане Брнабић, учесницима су се обратили Антонио Гутереш, генерални секретар УН (путем видео линка), Олга Алгајерова, извршни секретар UNECE и Пирошка Остлин, привремена регионална директорка WHO - Регионалне канцеларије за Европу.

Првог дана Конференције под називом „Катализација одрживог развоја у Паневропском региону“ одржани су панели „Реаговање на глобалне промене и претње и решавање ванредних ситуација“ на којем је у име наше земље говорио министар здравља РС Златибор Лончар, и панел ,,Сарадња ради осигурања сигурних, одрживих и једнаких услуга у погледу водоснабдевања и пружања санитарних услуга“ на којем је у име наше земље говорио министар заштите животне средине Горан Триван. Другог дана овог скупа биће одржано неколико пратећих догађаја, где ће државе чланице представити примере добре праксе, међу којима и Република Србија.

Србија је од 2017. године до данас председавала Протоколом о води и здрављу, а од данас председава Белорусија. Пето заседање страна потписница Протокола о води и здрављу реализује се у организацији Министарства здравља и Министарства заштите животне средине Републике Србије, под покровитељством WHO и UNECE.